Hopp til innhold

Rettslig forbud mot å skrive om anklager mot Islands statsminister

Islandske medier har fått forbud mot å skrive om skandalen rundt statsminister Bjarni Benediktssons aksjesalg, bare halvannen uke før landet skal holde valg til Alltinget.

Bjarni Benediktsson

Den islandske statsminister Bjarni Benediktsson anklages for å ha begått innsidehandel.

Foto: ANGELA WEISS / AFP

The Guardian og islandske Stundin avslørte tidligere i oktober at statsministeren under finanskrisen i 2008 hadde solgt bankaksjer for flere millioner kroner like før den islandske banken kollapset.

Benediktsson satt den gang i finanskomiteen i Alltinget og skal ha kvittet seg med nesten alle aksjene sine i banken Glitnir, til en verdi av 119 millioner islandske kroner.

Få dager senere tok islandske myndigheter kontroll over banken og verdien av aksjene raste kraftig.

Benediktsson nekter for å ha begått innsidehandel. Han skriver på sin Facebook-profil at alle hans transaksjoner med Glitnir var normale, og at det har blitt gransket flere ganger.

Nedla forbud mot publisering

Avsløringene av den islandske statsministerens aksjehandler, var basert på lekkasjer av dokumenter fra Glitnir.

Mandag ble det kjent at banken hadde bedt Sysselmannen (Sýslumaður, på islandsk) i Reykjavík om å forby avisene å skrive om saken basert de lekkede dokumentene.

Sysselmannen ga Glitnir medhold basert på at dokumentene er beskyttet av en lov som beskytter økonomisk informasjon.

Statsminister Benediktsson sier på sin side at han ikke har hatt noe med kravet om det rettslige forbudet å gjøre.

– Jeg har aldri, i hele min politiske karriere, når det gjelder noen diskusjon eller nyheter rundt meg selv, overhodet tenkt på å sette grenser for ytringsfriheten eller pressens frihet til å dekke offentlige personer som meg selv, sier han til islandske Morgenbladet.

Glitnir var Islands tredje største bank

Glitnir var Islands tredje største bank, før den ble tatt over av den islandske staten under finanskrisen i oktober 2008.

Foto: OLIVIER MORIN / AFP

Sterke reaksjoner

Forbudet har blitt møtt av skarpe reaksjoner fra islandske journalister og Det islandske presseforbundet fordømmer avgjørelsen.

– Vi fordømmer disse handlingene og mener at Sysselmannen ikke har noe å gjøre i kontorene til et islandsk medieselskap, skriver forbundet i en uttalelse som gjengis i Morgenbladet.

Også den politiske opposisjonen på Island reagerer på forbudet.

– Island har falt fra 1. plass på Word Press Freedom Index til 10. plass i løpet av få år, nettopp på grunn av slike skremmende ting. Dette må stoppe nå, sier Pirat-partiet i en uttalelse.

Island har falt fra 1. plass på Word Press Freedom Index til 10. plass i løpet av få år, nettopp på grunn av slike skremmende ting. Dette må stoppe nå.

Pirat-partiet på Island / Grapevine

Neppe avgjørelse før nyvalg

Sysselmannens forbud mot å omtale saken gjelder i en uke. Deretter må Glitnir bringe saken inn for retten for å for få et mer permanent forbud, skriver Grapevine.

Et søksmål vil imidlertid også ta tid å behandle, og dermed kan det ta flere uker før forbudet mot å skrive om saken eventuelt blir hevet.

Island skal imidlertid holde valg til Alltinget – landets svar på Stortinget – lørdag 28. oktober. Dermed kan det se ut til at skandalen rundt statsministerens aksjehandler ikke blir tema i valgkampen.

Nyvalg etter brevskandale

Nyvalget neste lørdag ble utlyst som en følge av at statsministerens far, Benedikt Sveinsson, skrev et brev til justisdepartementet der han anbefaler renvasking av en mann som i 2004 ble dømt for å ha forgrepet seg på sin stedatter.

Det var snakk om en svært alvorlig overgrepssak, der mannen var blitt dømt til fem og et halvt års fengsel for å nesten daglig ha forgrepet seg på sin stedatter, fra hun var fem til hun hadde fylt 17 år.

Til og begynne med ville ikke justisdepartementet avsløre hvem som hadde skrevet brevet.

En komite i Alltinget tvang justisdepartementet til å avsløre at statsministerens far var forfatteren.

Senere avslørte justisministeren et tv-intervju at hun informerte statsministeren, og ingen andre, om at det var hans far som hadde skrevet brevet.

Resultat var at ett av de tre regjeringspartiene, Lys Framtid, trakk seg fra regjeringen og det ble skrevet ut nyvalg.

Det var store protester i Reykjavik i april i fjor

Det var store protester i Reykjavík i april i fjor etter at det ble kjent at den daværende statsministeren Sigmundur Davíd Gunnlaugsson hadde investert i skatteparadis.

Foto: David Keyton / Ap

Andre statsminister-skandale på ett år

Benediktsson er den andre islandske statsministeren på et drøyt år som kommer i alvorlige problemer på grunn av hendelser knyttet til bankvesenet og finanskrisen.

I april i fjor ble det kjent at daværende statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson sammen med kona hadde plassert flere titalls millioner kroner i selskapet Wintris, et postboksselskap registrert på De britiske jomfruøyene.

Det ble avslørt i forbindelse med de såkalte Panama-papirene og førte til at det ble holdt valt 29. oktober i fjor. Nærmest på dagen ett år etter kommer det nå enda et nyvalg etter en skandale.

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksklusivt intervju med Israels nye talsperson: – Vi er den mest humane hæren nokosinne

Israel hevdar UNRWA-tilsette er knytte til terror, at 18 Hamas-bataljonar er knuste og sår tvil ved talet på drepne palestinarar. Men bevisa er få.