Hopp til innhold

Ber oljeindustrien om å vurdere beredskapen

Petroleumstilsynet ber Oljeindustriens Landsforening om å vurdere beredskapen ved norske oljebrønner etter katastrofen i Mexicogolfen.

Oljesøl i Mexicogolfen

Slike oljeflak vil Petroleumstilsynet unngå i norsk farvann, og ber oljeindustrien om å lære av katastrofen i Mexicogolfen.

Foto: HO / Reuters

Tilsynet har også bedt OLF utrede strategiene som er på plass for å begrense skadene fra en eventuell utblåsing skjer til den er stoppet, og identifisere eventuelle forbedringsbehov, skriver Petroleumstilsynet i en pressemelding.

Petroleumstilsynets direktør Magne Ognedal

Ptil-direktør Magne Ognedal.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

– I lys av katastrofen på «Deepwater Horizon» i Mexicogolfen er det viktig at næringen og myndighetene gjør en evaluering av beredskapen i Norge for å vurdere om det er behov for ny praksis, utvikling av ny teknologi eller ny forståelse av beredskapsbehovene, sier tilsynets direktør Magne Ognedal.

Les også: Statoil sjekker fare for utblåsing

Mandag ble det kjent at granskingskomitéen som etterforsker ulykken anklager oljeselskapet BP for å ta snarveier i arbeidet med å sikre brønnen.

Les: – Advarte mot «marerittbrønnen»

– Tar problemstillingene på alvor

Opprydningsarbeidet i Mexicogolfen pågår fortsatt, og BP har forpliktet seg til å hente opp minst 40.000 fat olje daglig innen utgangen av juni.

– BP har gjort en del prøving og feiling som det nå er mulig å høste kunnskap fra i Norge. Derfor har Ptil nå understreket dette behovet overfor OLF, som har bekreftet at de vil koordinere arbeidet og at de tar problemstillingene på alvor, sier Ognedal.

Ken Salazar

USAs innenriksminister Ken Salazar.

Foto: Steven Senne / AP

Petroleumstilsynet har sammenlignet en rapport fra USAs innenriksminister Ken Salazar med kravene i norsk regelverk. Ifølge tilsynet er Salazars forslag til forbedringer stort sett ivaretatt i Norge.

Les: Innfører nye regler for oljeboring

«Fire eller fem av Salazars punkter gir imidlertid grunnlag for nærmere vurderinger i Norge. Ptil jobber nå med å konkretisere disse,» skriver Petroleumstilsynet.

Les: - Umulig å gi garanti mot oljeulykker
Les: Utslipp gir økt oljeskepsis

Samleside: Alt om oljeutslippet i Mexicogolfen

AKTUELT NÅ