NRK Meny
Normal

Redningsaksjon i Antarktis

USA sender en isbryter til Antarktis for å hjelpe et australsk fiskefartøy med 27 personer ombord, som sitter fast i uvanlig store ismengder.

Polar Star

Den amerikanske isbryteren Polar Star rykket ut etter at newzealandske myndigheter ba om hjelp til redningsaksjonen.

Foto: - / Afp

Det 207 fots fartøyet Antarctic Chieftan har vært fanget i de store ismengdene 1450 kilometer nordøst for McMurdo-sundet siden tirsdag. Kystvaktfartøyet Polar Star er på vei etter anmodning om hjelp fra myndighetene på New Zealand, opplyser den amerikanske kystvakten, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det australske fartøyet kan ikke bevege seg etter at tre av skipets fire propeller er ødelagt av isen.

Svært tykk is

For å nå fram til det havarerte fartøyet, må den amerikanske isbryteren trenge igjennom flere kilometer med 2,7 meter tykk is. Det er også tungt snøfall og kraftig vind i området, ifølge den amerikanske kystvakten.

Ekstremt vanskelig

–De store avstandene og de ekstreme forholdene gjør dette til en vanskelig redningsoperasjon, sier kaptein Matthew Walker på Polar Star til nyhetsbyrået Reuters. –Men vi er sikre på at vi skal nå fram til det havarerte fartøye og bringe personene ombord i sikkerhet, sier Walker.

Så snart det australske fartøyet er trukket ut av isen, skal det eskorteres til nærmeste sikre havn. Redningsaksjonen blir koordinert av New Zealand og USA i samarbeid.

Isbryteren Polar Star var også i fjor på redningsoppdrag i Antarktis, da et russisk klimaforskningsfartøy og en kinesisk isbryter satt fast i uvanlig store ismengder.

Rekordmye is

Det har vært rekordmye sjøis rundt Antarktis i flere år, og også i år er Antarktis-sommeren preget av svært mye is.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt