Normal

Toppredaktør etterforskes for valgjuks i EU-valget

– Jeg stemte to ganger, sa sjefredaktøren for den velansette tyske avisen Die Zeit direkte på TV søndag kveld. Nå har påtalemyndigheten satt i gang etterforskning.

Nonne og di Lorenzo

Italia hadde en valgdeltagelse på 58,7 prosent ved EU-valget søndag, en av de høyeste i Europa. På bildet går en nonne inn i et stemmelokale i Roma for å stemme. Giovanni di Lorenzo (innfelt) stemte både i Tyskland og Italia.

Foto: Filippo MONTEFORTE/Moritz Kosinsky / AFP/Wikipedia

Giovanni di Lorenzo er sjefredaktør for ukeavisen Die Zeit som er regnet som en av de mest innflytelsesrike og velrenommerte i Tyskland.

Se interaktivt kart over valgdeltagelsen ved EU-valget nederst i saken.

Søndag kveld deltok han i et diskusjonsprogram om valget til Europaparlamentet da han plutselig kom med innrømmelsen: – Jeg stemte to ganger.

– Jeg får lov til å stemme to ganger fordi jeg har to pass, la han til. Han forklarte at han først stemte ved det italienske konsulatet og deretter ved stemmelokalet på den lokale skolen.

 Wolfgang Schaeuble

Den tyske finansministeren Wolfgang Schaeuble var også gjest i studio.

Foto: DPA / BERND VON JUTRCZENKA / AFP

Giovanni di Lorenzo har dobbelt statsborgerskap, italiensk og tysk, fordi han har italiensk far og tysk mor. Han vokste opp i Rimini og Roma før han flyttet til Hannover med moren etter at foreldrene ble skilt.

Reagerte sterkt

En av de andre gjestene under debattprogrammet var den tyske finansministeren Wolfgang Schaeuble.

Han reagerte umiddelbart og ristet på hodet over uttalelsen.

– Det kan ikke være riktig at noen mennesker kan stemme flere ganger for Europaparlamentet og andre bare en gang, sa finansminister Schaeuble.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Helmut Schmidt og Giovanni di Lorenzo

Giovanni di Lorenzo er en høyt profilert person i tyske medier. Her sammen med tidligere forbundskansler Helmut Schmidt (t.v.) under Schmidts 95 årsdag, 19. januar i år.

Foto: /Fabian Bimmer / Reuters

Blir etterforsket

Mandag ble det klart at den tyske påtalemyndigheten setter i gang etterforskning av Giovanni di Lorenzo for valgjuks.

Tysk/italieneren etterforskes for å ha brutt loven som forbyr« uautorisert stemmegivning eller å være skyld i et ukorrekt resultat eller å forfalske et valgresultat» og risikerer bot eller opptil fem års fengsel.

Etter at det ble kjent at påtalemyndigheten har startet etterforskning sa di Lorenzo til den tyske avisen Bild at han ikke visste at han bare kunne avgi stemme i ett land ved valget til Europaparlamentet.

– Jeg visste ikke at man ikke hadde lov til å stemme i to land i EU-valget. Hadde jeg visst det, ville jeg ikke gjort det og jeg ville selvfølgelig ikke fortalt om det på TV, sa han.

Forklaringen hans lider imidlertid av at hans egen avis Die Zeit i forrige uke hadde en artikkel om nettopp EU-borgere med to statsborgerskap der avisen slo fast at det var ulovlig å stemme i to land.

Artikkelen fortsetter under tabellen

Valgdeltagelse Europaparlamentet

Valgår

Antall land

Valgdeltagelse

1979

9 land

61,99 prosent

1984

10 land

58,98 prosent

1989

12 land

58,41 prosent

1994

12 land

56,67 prosent

1999

15 land

49,51 prosent

2004

25 land

45,47 prosent

2009

27 land

43 prosent

2014

28 land

43,1 prosent

Lav valgdeltagelse

Giovanni di Lorenzos dobbelte stemmegivning har vakt oppsikt på grunn av den lave valgdeltagelsen rundt om i Europa ved året valg.

Riktignok gikk ikke valgdeltagelsen ved årets valg ned sammenlignet med valget for fem år siden, men en oppslutning på 43,1 prosent er likevel svært lavt.

I enkelte av EU-landene var deltagelsen ekstremt lav. I Slovakia gikk bare fattige 13 prosent av de stemmeberettigede til urnene, mens tilsvarende tall for Tsjekkia var 17 prosent.

Tallene viser samtidig at innbyggerne i de landene som har vært hardest rammet av den økonomiske krisen, også har brukt stemmeretten.

I Hellas var valgdeltakelsen på 57,4 prosent, i Irland på 51,2 prosent og i Italia på 60 prosent.

Klikk på hvert enkelt av landene for å se valgdeltakelsen.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt