Hopp til innhold

Frankrike reagerer på Irans Israel-uttalelser

Allerede før atomforhandlingene er kommet skikkelig i gang i Genève, kan Iran ha lagt ut en snubletråd for seg selv.

Benjamin Netanyahu og Francois Hollande

Denne uken besøker François Hollande Israel og hadde samtaler med statsminister Benjamin Netanyahu.

Foto: RONEN ZVULUN / Ap

Like før dagens forhandlinger skulle starte i Genève gikk Irans åndelige leder, ayatolla Ali Khamenei, ut og sa at der er uaktuelt å fravike fra noe som helts i landets atomprogram, og omtalte Israel som regionens «gale hund» og at «landet er dømt til å kollapse».

Uakseptabelt

Det får skeptiske franskmenn til å rygge.

– Khameneis uttalelser er uakseptable og vanskeliggjør forhandlingene, sier talsmann for den franske regjeringen, Najat Vallaud-Bekjacem til journalistene i Paris.

Frankrike har vært et av de landene som har vært mest skeptisk til Irans nye linje, og var det landet som satt på bremsene ved forrige forhandlingskorsvei.

– Vi vil ikke vike en tøddel fra våre rettigheter til å ha et atomprogram, sier Khamenei tidligere i dag, bare timer før de nye samtalerundene mellom Iran og den såkalte 5+1-gruppen, som består av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland, om iranernes atomprogram.

Khamenei understreket at han ikke har planer om å gripe direkte inn samtalene i Genève, men han understreker at han har satt en klar grense for hva den iranske forhandlingsdelegasjonen kan godta.

Positive samtaler

Til tross for de franske bekymringene kommer det positive signaler fra Genève.

– Forskjellene mellom partene er ikke uoverkommelige, og jeg tror vi kan komme frem til en enighet, sier Storbritannias utenriksminister William Hague i dag.

– Vi er nærmere en løsning enn noen gang, ifølge Hauge.

Frykter atombombe

Vesten frykter at iranerne bruker atomprogrammet sitt til å utvikle en atombombe, mens myndighetene i Teheran fastholder at de kun bruker det til energiproduksjon og i forskningsøyemed.

Ingen andre land har vært mer kritiske til forhandlingene enn nettopp Israel og de har lagt det de kan av press på USA for å hindre en avtale, uten å lykkes så langt.
For både Barack Obama og utenriksminister John Kerry tror dette er en gylden mulighet til å få bevegelse i en av de lengst pågående og potensielt farligste konfliktene i Midtøsten.

Nå gjenstår det å se om François Hollande, som tidligere denne uka talte i Knesset i Israel, nok en gang vil hindre et gjennombrudd i forhandlingene.

SISTE NYTT

Siste nytt