Hopp til innhold

Tror på en atomavtale med Iran

KAIRO (NRK): I dag begynner tredje runde i forhandlingene om Irans atomprogram i Genève. Russlands president Vladimir Putin mener at en ny avtale kan komme på bordet, mens Iran skrur på sjarmen.

EUs Catherine Ashton sammen med Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif

For litt over en uke siden avsluttet Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif møtene med bland annet EU og Catherine Ashton i Genève, uten at de hadde kommet frem til noen avtale. Nå forsøker de igjen.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

– Hva er verdighet? Hva er respekt? Kan de forhandles om? Er det en prislapp? Spør Irans utenriksminister Javad Zarif retorisk på Youtube, og ber oss om å forestille oss å bli fortalt at du ikke kan gjøre det samme som alle andre. Ville du gitt deg eller holdt stand?

Spørsmålene er langt fra uskyldige og det er heller ikke timingen for denne ganske oppsiktsvekkende øvelsen i offentlig diplomati. For i dag begynner forhandlingene om landets atomprogram igjen i Genève og Iran vil ha en avtale.

For Iran handler dette om atomenergi, ikke atomvåpen.

– For oss iranere handler ikke kjernekraft om å bli medlemmer av en klubb eller å true andre. Det er et sprang mot å kunne bestemme vår egen skjebne, sier han videre i videoen, der han sitter i et av Teherans gamle palasser.

Frankrike skeptisk

Men ikke alle hører på det øret. Frankrike er et av landene som har inntatt den hardeste linjen på Iran-spørsmålet, uavhengige av hvem som er president.

De mistenker åpenbart at dette dreier seg om noe mer enn et prosjekt som kun har fredelig formål og som skal sikre Irans oppvoksende generasjon.

Det var nettopp Frankrike som satt på bremsene under sist forhandlingsrunde og president François Hollande var tidligere denne uka i Israel og talte foran landets nasjonalforsamling Knesset.

– Det er nå opp til Iran å svare. Ikke bare med enkle ord, ikke med vage løfter. Nei, vi vil ha konkrete tiltak som kan etterprøves. Vi vil opprettholde sanksjonene dersom vi ikke er sikre på at Iran går bort fra sitt atomprogram for godt, sa Hollande og de israelske folkevalgte klappet naturlig nok høyt.

Møtes i Moskva

Ingen andre land har vært mer kritiske til forhandlingene enn nettopp Israel og de har lagt det de kunne av press på USA for å hindre en avtale, uten å lykkes så langt. For både Barack Obama og utenriksminister John Kerry tror dette er en gylden mulighet til å få bevegelse i en av de lengst pågående og potensielt farligste konfliktene i Midtøsten.

Et av de springene punktene har vært Irans arbeid med en tungtvannsreaktor i nærheten av byen Arak.

I Moskva møtes nettopp Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Vladimir Putin i dag, og Iran står på programmet.

Tidligere denne uken snakket Purin og Irans president Hassan Rowhani sammen på telefon, og de er begge positive til en løsning på den iranske knuten.

Rowhani har også ringt britenes statsminister David Cameron i sitt diplomatiske fremstøt for å få på plass en avtale med stormaktene.

– Irans atom-hensikter er utelukkende fredelige, men vi vil forsvare vår rettigheter, heter det i en uttalelse fra iranerne etter telefonsamtalen med Cameron.

Advarer mot sanksjoner

På den andre siden av Atlanterhavet forsøker Barack Obama å overtalte skeptiske folkevalgte til ikke å foreslå nye sanksjoner mot Iran. Det hvite hus er bekymret for at dersom det ikke lykkes å komme til enighet med Iran, så vil landet fortsette å anrike uran, melder BBC.

Barack Obama taler på Wall Street Journal CEO Council

USAs president Barack Obama talte i går på Wall Street Journal CEO Council årlige møte i Washington, der avviste han at det var snakk om å lette på mange av sanksjonene mot Iran. Samtidig som han advarte mot å innføre nye.

Foto: Evan Vucci / Ap

President Obama sa til kritiske senatorene i går at nye sanksjoner vil være mest effektivt som en konsekvens etter at Iran eventuelt nekter å inngå en avtale. Han avviste samtidig rapporter om at det planlegges lettelser i sanksjonene til en verdi av 40 milliarder dollar.

Under et arrangement arrangert av The Wall Street Journal sa Obama at han ikke vet om en avtale vil være på plass denne eller neste uke. Men han understreket at flesteparten av sanksjonene vil videreføres.

– Vi gjør ingenting med de kraftigste sanksjonene. Oljesanksjonene, banksanksjonene, sanksjonene mot finansielle tjenester. Det er disse som virkelig har tatt en stor jafs av den iranske økonomien, sa Obama.

Konflikten har kostet Iran dyrt. Iran produserer i dag bare 1 million tonn olje mot 2,5 tonn tidligere som følge av sanksjonene. Landets valuta har tapt nesten to tredeler av sin verdi på to år, og den offisielle inflasjonen er på over 40 prosent.

SISTE NYTT

Siste nytt