NRK Meny
Normal

- Vi må fortsatt regne med store tap

– Volden og kampene i Afghanistan kommer til å øke i tiden fremover, sier generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Video NATO - Anders Fogh Rasmussen: Hele intervjuet

SE VIDEO: Anders Fogh Rasmussen mener taliban ikke er på fremmarsj i Afghanistan.

Taliban har den siste tiden gjennomført bakke- og rakettangrep, og i dag kom angrepet på den største NATO-basen i Afghanistan.

Angrepet mislyktes

– Betyr angrepet at opprørerne er på fremmarsj?

– Nei, det gjør det ikke. Dette er PR-stunts som gir overskrifter i mediene, men sannheten er at angrepet mislyktes. Mange opprørere ble drept, men det betyr ikke at taliban er på fremmarsj, sier Rasmussen.

Øverstkommanderende i NATO, David Petraeus, sier volden kommer til å øke i tiden i fremover. Fogh Rasmussen deler denne oppfatningen.

– Vi har sendt flere soldater til Aghanistan, og det gir flere kamper. Vi går nå inn i talibans kjerneledd i den sørlige Helmand-provinsen. Det vil gi flere kamper, og desverre også ta flere liv.

Rasmussen tror Petraeus vil videreføre general David McChrystal's strategi.

– General Petraeus har selv forsikret meg om at den militære operasjonen vil gå hånd i hånd med en sivil innsats.

Video Stort angrep i Jalalabad

SE VIDEO: Dagens angrep i Jalalabad.

Tapet går inn på alle

Rasmussen sier tapet av de norske soldatene går inn på alle .

– Jeg vil uttrykke min største medfølelse til familiemedlemmene til de falne soldatene. Men desverre så må vi regne med tap blant de internasjonale soldatene, også i tiden fremover.

– Taliban kommer til å kjempe hardt tilbake fordi vi angriper deres kjerneområde. Taper de den kampen, så taper de alt, sier Rasmussen.

Minnestund for falne norske soldater i Maymana

Minnestund for falne norske soldater i Maymana.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Hatt fremskritt

– Ser du noen tegn til bedring i fremtiden fremover?

– Vi har hatt fremskritt i Afghanistan, og vi vil forsette å se fremskritt i 2010. Først og fremst fordi vi har økt antall internasjonale tropper, afghanske soldater og politifolk i landet.

President Barack Obama har tidligere sagt at troppene kan begynne å trekke seg ut juli 2011.

– Det er ikke tale om at vi trekker oss ut i 2011, sier Rasmussen.

Generalsekretæren i NATO tror troppene i Afghanistan vil fungere mer som en støtte for lokalbefolkningen fra neste sommer.

– Men dette forutsetter at aghanerne selv er i stand til å ta vare på egen sikkerhet.

– Strategien er den rette

Jeg er overbevist om at strategien vi har lagt er den rette. Det er ikke en militær operasjon som er den eneste løsningen på konflikten. Vi må sikre bedre regjeringsfølelse og styrke kampen mot korrupsjon og narkotikahandel.

De norske styrkene opererer nå i den nordlige delen av Afghanistan.

– Det er ikke er et ønske om å flytte de norske styrkene til andre deler av landet. Men det er selvfølgelig viktig at de militære sjefene i Afghanistan har mest mulig frihet til å disponere styrkene der det er behov.

En mangeårig innsats

– Vil NATO be Norge om å sende flere soldater til Afghanistan?

– Jeg kommer til å be de allierte om å sende flere trenere. Vi trenger utdannelse og trening av afghanske soldater og politifolk.

Rasmussen tror ikke de internasjonale styrkene vil være ute av Afghanistan innen hans periode som generalsekretær i NATO er over.

– Innsatsen i Afghanistan er en mangeårig innsats. Vi kan ikke forlate landet før vi er helt sikre på at afghanerne er i stand til å ta vare på egen sikkerhet.

Norske styrker i Afghanistan

Norske styrker i Afghanistan.

Foto: EGE, RUNE THOMAS, Rune Thomas Ege, Forsvaret / SCANPIX

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt