NRK Meny
Normal

Kabul: Verste måned for ISAF

79 utenlandske soldater har mistet livet i Afghanistan denne måneden, noe som gjør juni 2010 til den verste måneden for NATOs ISAF-styrke siden invasjonen i 2001.

Guardsman Funeral

Kisten til en av ISAF-soldatene som ble drept under angrepet kom i dag til det nasjonale likhuset i Bridgeville i USA.

Foto: Gene J. Puskar / Ap

Fire NATO-soldater omkom i en bilulykke sør i Afghanistan onsdag.

En annen britisk kommando­soldat, ble drept i skuddveksling i Helmand-provinsen, der Taliban står sterkt.

Fire andre soldater døde da hjemmelagde bomber eksploderte - to rumenske soldater i sør, én i Øst-Afghanistan og én i vest. Den sjette soldaten døde i en ulykke.

AFGHANISTAN - franske ISAF-soldater

Franske styrker på jobb i Kapisa-provinsen 22. juni.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Verste måned

Dermed har hele 79 NATO-soldater er drept i løpet av juni måned i Afghanistan. Den verste måneden for NATO-styrkene til nå var i august i fjor. Da mistet 77 soldater livet.

Hittil i år er 295 NATO-soldater mistet livet i "Operation Enduring Freedom" i Afghanistan, ifølge den uavhengige nettsiden icasualties.org .

Men det er ikke bare ISAF som mister soldater i Afghanistan - afghanerne er enda mer utsatt. Sju afghanske sikkerhetsvakter ble drept da kjøretøyet deres traff en hjemmelaget bombe i Uruzgan-provinsen i Sør-Afghanistan i dag, melder AFP.

Afghan 1000th Death Funeral

En av mange begravelser for soldater drept i Afghanistan.

Foto: TOM REEL / Ap

Dødelig i sør

Størstedelen av Sør-Afghanistan herjes av Taliban-styrker. Kampene er de dødeligste siden den USA-ledede invasjonen for snart ni år siden, da Talibans islamist-regime ble kastet ut fra Kabul.

På grunn av offensiven i den sørlige Kandahar-provinsen - som i lang tid har vært et arnested for bombeangrep, drap og lovløshet - har ledelsen av NATO-styrken advart om at drapstallene uunngåelig vil stige.

Lengste krigen i USAs historie

USA invanderte Afghanistan den 7. oktober 2001, etter angrepene mot USA 11. september samme år.

Krigen i Afghanistan hadde 7. juni vart i 104 måneder. Dette gjør krigen til den lengste krigen i historien som involverer USA.

Målet med invasjonen var å føre Osama Bin Laden og andre høytstående Al Qaida-medlemmer foran en domstol, men Bin Laden er fortsatt på frifot.

I desember 2009 erklærte president Obama at han ville sende ytterligere 30.000 soldater til Afghanistan over en periode på seks måneder.

Stanley McChrystal mistet onsdag jobben som sjef for ISAF-styrkene fordi han kritiserte Obama-administrasjonens håndtering av krigen i Afghanistan.

LES OGSÅ: ISAF-sjefen fikk sparken

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt