NRK Meny
Normal

Rasende demonstranter angrep myndighetsbygg

Sju måneder etter at 43 mexicanske studenter forsvant i delstaten Guerrero, viste demonstranter sin misnøye med den manglende innsatsen fra myndighetene for å løse saken.

Demonstranter gikk til angrep på kongressbygningen i den mexicanske delstaten Guerrero i protest mot at de mener det gjøres for lite for å finne ut hva som skjedde med de 43 studentene som forsvant i september i fjor.

VIDEO: Pårørende og lærere er rasende over at de enda ikke har fått et klart svar på hva som skjedde med 43 unge studenter for sju måneder siden.

Ennå vet ingen sikkert hva som skjedde med de 43 studentene i aldersgruppen 18 til 23 år som forsvant 26. september i fjor.

Mexicos riksadvokat fastslo tidligere i år at studentene er døde, og at de ble drept av et narkokartell. Studentene skal ha blitt bortført i samarbeid med det lokale politiet i Iguala og levningene deres brent.

Men de etterlatte har ikke festet lit til denne forklaringen, siden kun én av studentenes levninger fra et grustak har blitt identifisert.

Angrep kongressbygget

Forsvinningen har skapt protester verden over. Også her i Norge under Nobels fredspris før jul, da en ung aktivist stormet scenen med et mexicansk flagg.

Søndag gikk illsinte aktivister på ny til angrep mot de lokale myndighetene i protest mot de manglende svarene på hva som skjedde med de unge studentene.

Bevæpnet med lastebiler og brekkjern tok demonstrantene seg gjennom sperringene til kongressbygningen i delstatshovedstaden Chilpancingo.

Minst 1500 demonstranter tok del i voldelighetene, ifølge lokale medier. Flere av dem som deltok var slektninger av studentene og medlemmer av lærerorganisasjonen.

Tv-bilder viser biler som står i brann og opprørspolitiet som settes inn for å roe gemyttene.

Ny etterforskning

Dette er ikke første gangen folk tar til gatene for å demonstrere mot myndighetene. Også FN har fordømt den angivelige massakren på de unge studentene.

I november ble den tidligere ordføreren i Iguala og hans kone arrestert og siktet for innblanding i bortføringen. Angivelig skal ordføreren ha vært engstelig for at de politisk engasjerte studentene ville forstyrre en tale kona hans skulle holde-

Riksadvokaten har også fått et karellmedlem fra Guerreros Unidos til å tilstå at han hadde fått ordre av sine sjefer om å drepe studentene.

En uavhengig granskingskommisjon er nå i gang med å ettergå alle opplysningene i saken, og er ventet å komme med en konklusjon i september i år.

Ifølge Carlos Beristain i Den interamerikanske kommisjonen for menneskerettigheter har de nylig fått to konkrete tips om steder som kan ha tilknytning til bortføringen.

– Informasjonen er gitt videre til det føderale politiet. Det er snakk om nøyaktige geografiske punkter, sier Beristain som ikke ønsker å kommentere hvilken rolle disse stedene har spilt.

Mandag var kommisjonen tilbake i Iguala for å rekonstruere bortføringen og fikk i den forbindelse nye spor i etterforskningen.

– Vi frykter at det vil ødelegge etterforskningen dersom disse sporene blir offentlig kjent, sier Beristain.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt