Rapport: Oljefondet investerer i banker som bistår i krigsforbrytelser

Det norske oljefondet investerer i israelske banker som bistår i krigsforbrytelser, ifølge en ny rapport.

ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-RELIGION-SETTLEMENT

Det bygges stadig mer i israelske bosetninger på okkuperte Vestbredden. Israelske banker er aktive og tilbyr tjenester i israelske bosetninger, blant annet ved å samarbeide med utbyggere.

Foto: MENAHEM KAHANA / AFP

De kaller det å finansiere alvorlige lovbrudd. Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har gransket hvordan store israelske banker støtter okkupasjonen av Vestbredden med sine banktjenester. Og hvordan internasjonale investorer, som det norske oljefondet, investerer i israelske banker som bistår i krigsforbrytelser.

Konklusjonen publiseres i en rapport i dag.

– Israelske banker er aktive og tilbyr tjenester i israelske bosetninger, og gjennom å gjøre dette bidrar de til alvorlige brudd på internasjonal- og humanitær rett. Bosetninger er en krigsforbrytelse: det er ulovlig for en okkupasjonsmakt å flytte sine innbyggere til okkupert territorium – og bankene bistår i det, sier Sari Bashi ved Human Rights Watch sitt Israel og Palestina-kontor i Jerusalem, til NRK.

Hun peker på at bankene blant annet samarbeider med utbyggere om å bygge hjem på land som er ulovlig tatt fra palestinere.

Stor investor

Ifølge Human Rights Watch er Det norske oljefondet blant de store investorene i fem av de største israelske bankene, med over 200 milliarder kroner investert totalt.

PALESTINIAN-IARAEL-PROTEST

Mange palestinere ser på bosetningene som det største hinderet for fred, og FN kaller bosetningene ulovlige under internasjonal lov. Israel er uenig.

Foto: JAAFAR ASHTIYEH / AFP

– Institusjonelle investorer har et ansvar under FNs retningslinjer for forretningsvirksomhet og menneskerettigheter, om å sørge for at deres forretningsvirksomhet ikke bidrar til alvorlige rettighetsbrudd. De må vise det som kalles tilbørlig aktsomhet for å sørge for at forretningsvirksomheten for eksempel ikke bidrar til diskriminering, til krigsforbrytelser eller til ulovlig overtakelse av privat eiendom, sier Bashi.

Over 700.000 israelske bosettere bor i nærmere 240 bosetninger og såkalte utposter på den israelskokkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem. De blir stadig flere. Nylig varslet Israel at 3900 nye boenheter skal godkjennes.

FN kaller bosetningene ulovlige under internasjonal lov, og sikkerhetsrådet krevde senest for halvannet år siden at all byggeaktivitet må stanse. Israel er uenig. Men palestinerne ser på bosetninger som det største hindret for fred.

Etikkrådet

– Etikkrådet er kjent med denne rapporten. Dette er ikke en ny problemstilling for oss, og vi har vært i dialog med flere israelske banker for å få informasjon om dette temaet, heter det i en skriftlig uttalelse fra Oljefondets etikkråd til NRK.

Uttalelsen viser til at Oljefondet har utelukket flere selskaper på bakgrunn av bygging av israelske bosetninger på Vestbredden.

– Dette er selskaper som forestår selve byggingen. I hovedsak vil det være selskaper som er direkte involvert i slik virksomhet som vi vil vurdere. Så er det spørsmål om et medvirkningsansvar kan gjøres gjeldende overfor disse bankene, sier Etikkrådet i uttalelsen.

– Vi avviser ikke at banker kan utelukkes fra fondet på bakgrunn av hva de er med på å finansiere eller legge til rette for, men er i så fall nødt til å vurdere dette i en videre sammenheng enn bare israelske bosettinger.

Håp

Bashi i Human Rights Watch håper imidlertid Etikkrådet vil ta deres rapport til etterretning.

– Vi oppmuntrer dem til å studere rapporten og trekke konklusjonene de må for å sørge for at de bruker offentlige penger i henhold til fondets menneskerettighetsansvar og deres egne retningslinjer for ansvarlig investering.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt