Ranet fly for diamanter verdt kvart milliard

Ranere stjal mandag diamanter verdt over en kvart milliard kroner fra lasterommet på et fly ved Brussel-flyplassen i Belgia.

Utrykning etter diamantran på flyplass i Brussel, Belgia

Ranerne skal ha kjørt gjennom et gjerde inn på flyplassområdet. Her sees politi og flyplass-sikkerhetsvakter etter ranet ved en port inn på området.

Foto: VRT

Ifølge statsadvokaten i Brussel kjørte åtte ranere gjennom et gjerde og inn på flyplassområdet i to biler.

– Mennene var maskerte og bevæpnede. Det ble dog aldri avfyrt skudd og ingen ble skadd, sier en talskvinne for statsadvokatens kontor til tv-kanalen VRT i Belgia.

Ranet skal ifølge flere medier har skjedd mandag kveld klokken 19.47. Flyet som ble ranet var fra selskapet Swiss, og var på vei til Zürich i Sveits på sin daglige rute.

Ifølge både Reuters og AFP meldte allmennkringkasteren VRT at ranerne fikk med seg diamanter verdt 350 millioner euro, noe som med dagens kurs tilsvarer over 2,5 milliarder kroner.

Senere har derimot diamanthandlerne gått ut og sagt at ranerne fikk med seg verdier for 50 millioner dollar ifølge AFP. Noe som tilsvarer 276 millioner kroner.

– Ranet er et av de største noensinne, sier en talskvinne for diamanthandlerne i Antwerpen til AFP.

Ifølge diamanthandlerne var det rådiamanter som skulle fraktes fra Antwerpen til Zürich i Sveits.

Anja Bijnens og Ine Van Wymersch ved statsadvokatene i Belgia om diamantran

Anja Bijnens og Ine Van Wymersch ved statsadvokatene i Belgia holdt en pressekonferanse om diamantranet.

Foto: RTBF

Politiuniformer og blålys

I løpet av få minutter hadde ranerne kommet seg til flyet som skulle til Sveits. Der fikk de raskt med seg diamantene før de kjørte av gårde ut i mørket.

– Det var to svarte biler som gikk til angrep da de var i ferd med å laste inn en verdilast i flyet. I hver av bilene var det fire tungt bevepnede menn, kledd i uniform som lignet politiuniform. Ingen ble skadet og ingen avfyrte skudd, sier Ine Van Wymersch ved statsadvokatens kontor på pressekonferansen tirsdag formiddag.

Ifølge statsadvokatene hadde gjerningsmannene automatvåpen. I tillegg til å ha på seg noe som lignet politiuniformer hadde de utstyrt bilene med blålys.

Med blålysene på rømte de i bilene sine ut samme vei som de kom.

Statsadvokatene vil ikke kommentere tallene som har kommet ut om lastens verdi i detalj.

– Det er ikke kjent for oss hvilken verdi lasten hadde, men det var mest diamanter. Det hele varte bare noen minutter. Så dro de fort av gårde, sier Van Wymersch.

Senere mandag kveld ble en utbrent bil funnet i nærheten av flyplassen, i stedet Zelik.

– De er på rømmen, sier Van Wymersch hos statadvokatene.

– Takk gud for at ingen ble skadet

Avisa De Standaard skriver at ranerne var tungt bevæpnet og overumplet ansatte i sikkerhetsselskapet Brink’s Diamand & Jewelry Services som var i ferd med å laste diamantene ombord i flyet.

Alt skal ha vært over på få minutter. Noen snakker til avisa om bare tre minutter.

– Jeg kan bekrefte at en av våre verditransporter ble ranet, sier en talsperson for selskapet Brink’s Diamand & Jewelry Services.

Selskapet som stod for transporten av diamantene er korte i sine kommentarer, og går ikke inn på verdien av det ranerne fikk med seg. Talsmannen er dog glad for at ranerne ikke brukte automatvåpnene sine.

– Takk gud for at ingen ble skadet, men våre ansatte er sjokkert over det som har skjedd, sier talsmannen til avisa De Standaard.

Flere belgiske medier skriver at det ikke er første gang at flyplassen har sikkerhetsproblemer. Ifølge tv-kanalen RTBF er det femte gangen på 18 år at Zaventem-flyplassen i Brussel er offer for lignende forbrytelser.

Utbrent ransbil etter diamantran på Brussel-flyplassen

Slik ser den utbrente bilen ut.

Foto: VRT

SISTE NYTT

Siste nytt