Hopp til innhold

Raidet Helsingforskomiteen

Kirgisisk sikkerhetspoliti trengte seg inn i Den norske Helsingforskomiteens lokaler i hovedstaden Bisjkek og tok bilder av dokumenter, forteller informasjonssjef Berit Lindemann.

Fem personer trengte seg inn og tok film og bilder av dokumenter. Lindemann sier at hun er sikker på at det er arbeidet for menneskerettigheter i Kirgisistan og i nabolandet Usbekistan som er årsaken til politiraidet.

Ivar Dale

Ivar Dale er Den norske Helsingforskomiteens stedlige representant i Kirgisistan.

Foto: Den norske Helsingforskomité

Ivar Dale er Den norske Helsingforskomiteens stedlige representant i Sentral-Asia og jobber ved komiteens kontor i Kirgisistan.

- Ja, jeg er overrasket. Jeg ble sjokkert. Jeg har tidligere sagt til Kirgisisk media at vi valgte å åpne vårt kontor her fordi det er det mest demokratiske landet av de fem sentralasiatiske republikkene, forteller Dale.

- Dette er et tegn på at det kan bli mer problematisk å være her i framtiden.

Beslagla politiet noen dokumenter?

- Nei, de beslagla ingenting. De tok bilder og filmet dokumenter. Men de beslagla ingenting.

Farlig informasjon

- Dokumentene inneholdt info om lokale samarbeidspartnere. Partnerne våre. Men jeg tror ikke de fikk tak i informasjon det hadde vært farlig om de hadde fått tak i.

Hva er farlig informasjon?

- De prosjektene vi har i Uzbekistan og Turkmenistan, som er langt mer strenge regimer, vil jeg ikke at kirgisisk politi skal vite noe om. De prosjektene vi har gående i Kirgisistan er ikke farlige.

- Jeg skulle gjerne sett at de bare ringte og spurte, så skulle jeg kanskje ha svart.

Opposisjonell anholdes under en demonstrasjon i Bisjkek

Politifolk anholder en opposisjonell under en demonstrasjon i Kirgisistans hovedstad Bisjkek. Mandag gikk politiet til aksjon mot Den norske Helsingforskomiteens kontor i byen, der de gjennomførte en tre timer lang razzia.

Foto: VLADIMIR PIROGOV / SCANPIX

Hva gjør dere nå?

- Jeg har et møte med FNs høykomissær for menneskerettigheter når de offisielt åpner sitt kontor i Kirgisistan i morgen.

- Denne hendelsen kommer jeg til å ta opp selvfølgelig.

Provokasjon

- Noe av det viktigste vi kan gjøre er å prøve og støtte opp under lokale menneskerettighetsorganisasjoner i Kirgisistan, men også i andre sentralasiatiske land, sier Helsingforskomiteens generalsekretær Bjørn Engesland.

Helsingforskomiteen arbeider for menneskerettigheter i Kirgisistan og i nabolandet Usbekistan.

- I forrige uke utlyste vi muligheten for å kunne støtte usbekiske menneskerettighetsorganisasjoner, altså menneskerettighetsorganisasjoner i nabolandet Usbekistan. Vi frykter at dette kan ha provosert usbekiske myndigheter, som kan ha forlangt en aksjon fra kirgisiske myndigheter, forteller Engesland.

SISTE NYTT

Siste nytt