Hopp til innhold

Putin hevder Russland har trukket tilbake styrker - NATO avviser

Russlands president Vladimir Putin hevder landet har trukket tilbake styrker fra den ukrainske grensen. Dette benekter NATO.

Vladimir Putin

Vladimir Putin på vei inn til møte med Didier Burkhalter onsdag.

Foto: Alexei Druzhinin / Ap

Onsdag oppfordret Putin først og fremst separatister sørøst i Ukraina til å utsette den planlagte folkeavstemningen om uavhengighet 11. mai.

Men i tillegg til oppfordringen om dialog og utsettelse av avstemningen forsikret Putin også om at Russland har trukket tilbake styrker fra den ukrainske grensen.

– Det ble gjentatte ganger uttrykt bekymring knyttet til våre styrker ved den ukrainske grensen. Vi har trukket dem tilbake. I dag er de ikke ved den ukrainske grensen, de er i sine vanlige treningsområder, sa Putin.

Men like etter Putins forsikringer om en angivelig russisk tilbaketrekning av tropper, svarer NATO at de ikke har noen som helst antydninger på at dette stemmer.

– Vi har ingen indikasjoner om en forandring av de russiske styrkenes utplassering langs den ukrainske grensen, sier NATO-kilde til nyhetsbyrået Reuters etter Putins uttalelser.

Ifølge NATO har Russland de siste ukene hatt om lag 40.000 soldater ved den ukrainske grensen.

Ber separatister utsette avstemning

Russia Switzerland Vladimir Putin, Didier Burkhalter

Etter møtet med Burkhalter sa Putin at Russland gjør alt de kan for å få en rask løsning på krisen i Ukraina, og at Russland og OSSE har nokså like standpunkt i spørsmålet om en slik løsning.

Foto: Sergei Karpukhin / Ap

Putin var onsdag i møte med Sveits' president og nåværende sjef for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), Didier Burkhalter, i Moskva.

Det mest sentrale emnet etter samtalene var folkeavstemningen som prorussiske separatister sørøst i Ukraina som har planlagt.

Avstemningen skal etter planen holdes 11. mai, men Putin mener at de prorussiske demonstrantene har bedre av å starte samtaler med Russland og Ukraina først - og ber separatistene om å vente.

– Vi ber representantene for sørøst-regionen om å utsette avstemningen som er planlagt 11. mai, slik at man kan legge de forholdene som er nødvendige, til rette for en dialog.

– Skal diskutere utsettelse

Separatister som har okkupert offentlige bygninger i flere byer øst i Ukraina, har proklamert opprettelsen av Folkerepublikken Donetsk og ønsker å avholde en folkeavstemning om løsrivelse den 11. mai. Det kan i så fall ytterligere komplisere gjennomføringen av presidentvalget i Ukraina, som er planlagt å finne sted den 25. mai.

Avstemningen har blitt erklært ulovlig og imot den ukrainske grunnloven av Ukraina og blant andre USA og EU.

Onsdag svarer separatistene at de nå vil vurdere Putins oppfordring om utsettelse av avstemningen.

– Vi skal diskutere det i vår folkeforsamling i morgen, sier Denis Pusjilin, en av lederne for den selvutnevnte Folkerepublikken Donetsk.

– Vi har stor respekt for president Putin. Hvis han mener det er nødvendig, skal vi selvsagt diskutere det, la han til.

Artikkelen fortsetter under bildet

Donetsk

Separatister har proklamert opprettelsen av Folkerepublikken Donetsk og ønsker å avholde en folkeavstemning om løsrivelse den 11. mai. Her reiser en prorussisk demonstrant folkerepublikkens flagg på en bygning i Donetsk.

Foto: GENYA SAVILOV / Afp

– Absurd presidentvalg

Samtidig har Russland kalt Ukrainas planlagte presidentvalg for «absurd», på grunn av de pågående kampene mellom Ukrainske styrker og separatister i øst.

– Presidentvalget, selv om det er et skritt i riktig retning, vil ikke endre noe hvis innbyggerne i Ukraina ikke vet hvordan rettighetene deres blir beskyttet etter valget, sa Putin onsdag.

Etniske russere, som utgjør en stor del av befolkningen sørøst i Ukraina, sier de er bekymret for å miste sitt språk og andre rettigheter under en ny, provestlig regjering, som sannsynligvis vil få makten etter valget 25. mai.

SISTE NYTT

Siste nytt