Brende: – Vi må få gjennomført presidentvalget

Norges utenriksminister Børge Brende frykter for presidentvalget kan bli utsatt og at uroen i Ukraina eskalerer til en full borgerkrig. Nå kommer de første rapportene om tortur.

Utenriksminister Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende har i dag møtt sine ukrainske og russiske kollegaer i dag.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

I dag har Brende vært til stede på Europarådets utenriksministermøte i Wien der krisen i Ukraina ble diskutert. Der hadde han blant annet samtaler med den ukrainske utenriksministeren Arsen Avakov.

– Han er bekymret for situasjonen og utviklingen i Ukraina. Konflikten er tiltagende og eskalerende, og han er svært opptatt av å få gjennomført valget 25. mai. Noe jeg også støtter. Det presidentvalget er avgjørende for at den ukrainske regjeringen skal ha den nødvendige legitimitet og kunne gjennomføre reformer og etterleve Genève-enigheten, sier Brende til NRK.

Tortur

Denne uken har uroen i landet spredd seg, og i dag opplyste myndighetene i Kiev at over 40 mennesker har mistet livet på begge sider i konflikten øst i landet det siste døgnet. Og i dag ble flyplassen i Donetsk stengt.

Ifølge Human Right Watch har også flere av dem som har blitt bortført av de prorussiske separatistene blitt mishandlet.

– Bevæpnede menn med tilknytning til antiukraniske styrker har tatt til fange aktivister, journalister og offentlige ansatte. Noen av dem som har blitt sluppet fri har blåmerker og er blitt skadd, forteller Anna Neistat i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

I alt skal flere titalls mennesker fortsatt være fanget i områdene som kontrolleres av russiskvennlig milits.

Få på plass Genève2

Til stede i Wien var også Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Han har en annen oppfatning av situasjonen enn sin ukrainske kollega.

– Lavrov mener at Ukraina ikke har etterlevd Genève-enigheten. Noe jeg er uenig i. Men det jeg tok viktigheten av et Genève2-møte med Lavrov. Vi har ikke sett noen avvæpning av den prorussiske militsen, og separatistene og vi har ikke sett at de har forlatt de offentlige bygningene, sier Brende.

Spesielt rundt den symbolsk viktige byen Slavjansk har kampene vært harde, og nå er frykten er stor for at konflikten skal eskalere ytterligere.

– Vi må unngå å komme i en situasjon der krig er uunngåelig. Det er nettopp det vi har snakket om her i Wien. 30 utenriksministere her har som utgangspunkt å hindre en ytterlige eskalering, få til en gjennomføring av presidentvalget, og at prorussiske separatister må avvæpnes. Dessuten må Ukrainas regjering gjennomføre de forpliktelsene de har, sier Brende.

Senere på dagen kom Lavrov med en uttalelse der han understreket at han ikke så noen poeng med nye internasjonale samtaler.

– Jeg ser ikke noe poeng i å holde nye internasjonale samtaler om Ukraina ettersom løftene fra den første runden i Genève ikke er iverksatt, skal Lavrov ha uttalt etter at den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier foreslo en ny Genève-runde.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt