NRK Meny
Normal

Har stengt flyplassen i Donetsk

Hovedflyplassen i det urolige Donetsk-området er i dag stengt uten at passasjerene har fått noen forklaring. Alle flyvninger til og fra flyplassen er nå kansellert.

Prorussiske militsgrupper fører en mann bort fra en av de beleirede byggningene i Donetsk

Prorussiske militsgrupper fører en mann bort fra en av de beleirede bygningene i Donetsk.

Foto: GENYA SAVILOV / Afp

Det melder blant annet BBC sin Russlands-korrespondent.

De siste dagene har ukrainske spesialstyrker satt inn en storoffensiv mot de prorussiske separatistene som har kontrollert mange av administrasjonsbygningene i flere byer i Donetsk-provinsen og den østlige Luhansk-provinsen.

Ifølge den Kiev-vennlige organisasjonen Euromaidan er hele luftrommet over de østlige delen av landet nå tømt og alle fly omdirigert.

Flyplassen vil være stengt hele dagen etter ordre fra myndighetene i Kiev, melder avisen Kyiv Post.

Laster Twitter-innhold

Flere drept

Ifølge Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov er over 30 prorussiske separatister er drept i kampene i Slavjansk det siste døgnet.

– Fire av våre soldater ble drept og tjue ble skadd. I tillegg anslår vi at 30 terrorister ble drept og at flere titalls av dem ble skadd, skriver Ukrainas utenriksminister Arsen Avakov på Facebook.

For det er spesielt den symboltunge byen Slavjansk, nord for Donetsk, som har blitt hardt rammet og i går kom det meldinger om at minst fire ukrainske soldater mistet livet i et bakholdsangrep like utenfor byen.

I går advarte Russland om at volden setter freden i Europa i fare, og i en rapport fra det russiske utenriksdepartementet advares det om at en opptrapping av urolighetene i Ukraina vil få alvorlige konsekvenser for freden og stabiliteten i Europa.

FN vil mekle

Det heter også i den omfattende rapporten at ultranasjonalister, nynazister og ekstremister har tatt monopol på protestbevegelsen i Ukraina og at de har krenket den russisktalende befolkningens rettigheter.

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov sier imidlertid at det er Russlands innblanding som har brakt krig til hans land. I tillegg advarte Turtsjynov om at prorussiske provokatører kunne komme til å forårsake vold i hovedstaden Kiev fredag i forbindelse med et arrangement i byen.

– Det blir i realiteten ført krig mot oss, og vi må være klare for å slå tilbake denne aggresjonen, sa Turtsjynov.

Han har satt ukrainske styrker i stridsberedskap og gjeninnført verneplikt i frykt for en russisk invasjon.

I dag møtes Russlands utenriksminister Sergej Lavrov blant annet sin Ukrainske kollega, Arsen Avakov og Børge Brende i forbindelse med Europarådets utenriksministermøte i Wien.

Nå tilbyr FN om å mekle i den fastlåste konflikten, og lederen for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), Didier Burkhalter, besøker i morgen Moskva for å snakke om krisen i Ukraina etter oppfordringen om at organisasjonen skal megle mellom regimet i Kiev og separatistene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt