Hopp til innhold

Putin vil ha selvbestemmelse for ny utbryterrepublikk

Russlands president Vladimir Putin tok i dag til orde for at befolkningen i utbryterrepublikken Transdnjestr selv skal få bestemme sin egen skjebne.

Lada og blokker i Tiraspol

En Lada foran boligblokker fra sovjet-tiden i Tiraspol, «hovedstaden» i Transdnjestr, onsdag.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Jevgenij Sjevsjuk

Presidenten i utbryterrepublikken Transdnjestr, Jevgenij Sjevsjuk.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP

– Folk bør få lov til å bestemme sin egen skjebne. Det skal vi arbeide for i samarbeid med våre partnere, sa president Putin da han svarte på innsendte spørsmål under sitt årlige spørsmål-og-svar-program på russisk TV i formiddag.

Putin svarte på en rekke spørsmål i løpet av den flere timer lange TV-programmet, blant annet om Krim, Ukraina og avlytting.

Utbryterrepublikk fra Moldova

Transdnjestr er en del av Moldova, men erklærte seg selv som uavhengig i 1990 og har siden operert som en utbryterrepublikk uten noen internasjonal status.

Mens folkeflertallet i Moldova er rumensktalende, snakker flertallet i Transdnjestr enten russisk eller ukrainsk.

De eneste som anerkjenner Transdnjestr som uavhengig er Abkhasia og Sør-Ossetia, som selv er ikke anerkjente utbryterrepublikker fra Georgia.

Separatistene i Transdnjestr har ifølge observatører kunnet opprettholde sin uavhengighet de siste 24 årene som følge av sterk støtte fra Russland.

Artikkelen fortsette under bildet.

Moldova med Transdnjestr
Foto: NRK

.

Ba om anerkjennelse fra EU

Utspillet til president Putin kommer dagen etter at lederen for utbryterrepublikken ba EU anerkjenne Transdnjestr som uavhengig.

– EU må anerkjenne Transdnjestr, noe som ikke utgjør eller vil utgjøre noen risiko for dem sa, presidenten i Transdnjestr, Jevgenij Sjevsjuk, til nyhetsbyrået AFP onsdag.

I det som i ettertid virker som et koordinert utspill la president Jevgenij Sjevsjuk til at «bare i så fall vil en stabilitetssone bli etablert i regionen».

Krever at Ukraina åpner veier

Ettersom Ukraina ligger mellom Russland og Transdnjestr har utbryterrepublikken vært en kilde til bekymring i Kiev.

Under TV-opptredenen i dag krevde Putin også at Ukraina gjenåpner handels- og transportveier til Transdnjestr.

Myndighetene i Transdnjestr og Russland sier at Ukraina har sperret transportveier fra Russland til Transdnjestr etter revolusjonen i Kiev i februar.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pro-russiske demonstranter

Pro-russiske demonstranter, kledd i uniformer fra sovjettiden, under en demonstrasjon i Odessa 10. april.

Foto: ALEXEY KRAVTSOV / AFP

Erklærte Odessa som uavhengig

Den ukrainske frykten for at Transdnjestr kan utløse ytterligere russisk innblanding ble forsterket torsdag ettermiddag da separatister i Odessa erklærte byen og regionen for uavhengig.

– Fra i dag av er Odessa-regionen erklært som Folkerepublikken Odessa, der makten ligger på folkets hender, skriver separatistene på sin nettside, ifølge det russiske nettstedet Russia Today.

Tidligere har pro-russiske aktivister erklært Folkerepublikken Donetsk i Øst-Ukraina.

Senatorer besøkte Moldova

Samtidig som både president Putin og myndighetene i Transdnjestr vil entre republikkens status, var fire amerikanske senatorer i dag i Moldova for å vise landet sin støtte.

De fire, John McCain, John Barrasso, John Hoeven og Ron Johnson, møtte i dag Moldovas statsminister Iurie Leanca.

I tillegg til å vise sin støtte for Moldovas ønske om EU-medlemskap, diskuterte de fire senatorene energisikkerhet og mulige amerikanske investeringer i landet, som er regnet som Europas fattigste.

SISTE NYTT

Siste nytt