Putin-kritiker drept i bilbombe

Den velkjente russiske journalisten Pavel Sjeremet ble drept i sentrum av Kiev igår, da bilen han kjørte eksploderte, minutter etter at han startet den.

UKRAINE-MEDIA-BLAST

SPRENGT: Han hadde bare kjørt noen få titalls meter, da bilen eksploderte. Sjeremet blir dermed én av mange Putin-kritikere som dør under dramatiske omstendigheter.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Sjeremet ble en innflytelsesrik stemme etter at han forlot Russland Public Television (ORT), i protest mot Kremls dagens politikk i Ukraina. Den gang skrev han at de som ikke dekker den pågående krisen i Ukraina fra et prorussisk perspektiv, blir "jaget".

UKRAINE-JOURNALIST/

DREPT: Pavel Sjemeret var svært kritisk til Putin-regimet.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Han sa at hans ledelse hadde blitt kontaktet flere ganger av Kreml, for å klage på tonen hans, som ble vurdert som for kritisk.

Sjeremet, som er opprinnelig fra Hviterussland, skrev at «min posisjon angående Ukraina forblir uendret, og jeg anser anneksjonen av Krim og støtten av separatistene i Ukraina, som en blodig metode og en utilgivelig feil i russisk politikk».

I april tok han del i en dialog om Russland og Ukraina i Kiev, organisert av den tidligere oligarken og Putin kritikeren Mikhail Khodorkovskij.

Ikke første gang

Det smalt kl. 07:45, etter at Sjeremet hadde satt seg inn i bilen, startet motoren og kjørt flere titalls meter. Bilen er helt utbrent og han døde på stedet.

Bilen tilhørte Alyona Pritula, grunnlegger og sjefredaktør for «Ukrainskaya Pravda media». Hun var ikke i bilen da den eksploderte.

Khodorkovskij

PUTIN-RIVAL: Den tidligere oligarken Mikhail Khodorkovskij, er blitt en av Putins bitreste politiske motstandere.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Sjeremet var en kjent russisk journalist og politisk analytiker, som spesialiserer seg på forholdet mellom Russland og Ukraina, samt utviklingen i tidligere sovjetrepublikker. I løpet av de siste fem årene, hadde Sjeremet bodd og arbeidet i Ukraina.

Jeg anser anneksjonen av Krim og støtten av separatistene i Ukraina, som en blodig metode og en utilgivelig feil i russisk politikk.

Pavel Sjeremet

Konflikten fortsetter

Ukrainske myndigheter sa tirsdag at syv ukrainske soldater hadde blitt drept og 14 såret, i voldsomme sammenstøt med prorussiske separatister.

Den tidligere sovjetrepublikken har blitt splittet av konfliktene som har krevd nesten 9500 liv og ført til at Moskvas forhold til Vesten er blitt betraktelig svekket.

Men i helgen var likevel John Kerry i Moskva, for å snakke med Putin om videre kooperasjon mot IS.

SISTE NYTT

Siste nytt