USA avviser militært samarbeid med Russland

MOSKVA (NRK): USA avviser at de vil inngå et militært samarbeid med Russland, slik Washington Post hevdet.

Hmeimin-flybasen

Et russisk SU-24 bombefly på Hmeimim-basen i Syria

Foto: Morten Jentoft

Opplysningene fra storavisen kom i forkant av møtet mellom USAs utenriksminister John Kerry og Russlands president Vladimir Putin. Men torsdag kveld avviser Det hvite hus at de er i gang med et slikt samarbeid.

I stedet oppfordrer USA Russland til å bruke sin posisjon i Syria til å få med president Assad på en politisk løsning i landet.

Russland og USA fører i dag kampen mot de islamske ytterliggående bevegelsene i Syria hver for seg.

Uenighet om Assad

USA har ledet en koalisjon av vestlige og arabiske land i kampen mot den Islamske staten, med bruk av fly og spesialsoldater. Samtidig krever koalisjonen at Syrias president Bashar al-Assad må gå av.

Russland valgte i slutten av september 2015 å gå inn tungt militært i Syria på Assads side.

Fra en flybase i Latakia vest i Syria har russiske fly og helikoptre gjennomført en voldsom bombeoffensiv som delvis stoppet opposisjonens framgang mot de syriske regjeringsstyrkene.

Salma

Russiske fly hjalp disse syriske regjeringsstyrkene å ta tilbake kontrollen over byen Salma i januar 2016

Foto: Morten Jentoft

Tett i flyrommet over Syria

Den russiske fly-offensiven skapte raskt problemer i forhold til amerikanske og vestlige fly som opererte over Syria, og det ble derfor oppnådd enighet om å utveksle informasjon om hvor flyene til enhver tid opererte, for å unngå farlige episoder.

Men bortsett fra det har det vært lite eller ingen kontakt mellom koalisjonen og de russiske styrkene i Syria.

Washington Post hevdet at den amerikanske utenriksministeren John Kerry hadde med seg et forslag om en felles kommando mellom USA og Russland for å samordne kampen mot IS og al-Nusra-fronten. Men dette blir altså nå avvist.

Russiske myndigheter har helt fra de engasjerte seg militært i Syria sagt at de er åpen for et slikt samarbeid.

Russland på banen igjen

Fra russisk side har konflikten i Syria og kampen mot det de definerer som internasjonal terrorisme vært en mulighet til igjen å komme på banen i internasjonal politikk.

John Kerry sa til journalister på vei til Moskva at han ikke vil kommentere det som står i avisen før han har møtt Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov.

Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov sier at heller ikke han vil kommentere opplysningene før russiske myndigheter har fått studere det amerikanske forslaget nærmere.

Assad og Putin

Den syriske presidenten Bashar al-Assad møtte den russiske presidenten Vladimir Putin 20. oktober 2015

Foto: © RIA Novosti / Reuters / Reuters

Assad: – Ikke bedt meg gå

Samtidig sier den syriske presidenten Bashar al-Assad at russiske myndigheter aldri har lagt press på ham for at han skal trekke seg.

Bare det syriske folk kan bestemme hvem som skal bli president, eller når vedkommende skal gå av. Russiske myndigheter har aldri sagt et eneste ord om dette, sa Assad i et intervju med den amerikanske TV-kanalen NBC.

SISTE NYTT

Siste nytt