Hopp til innhold

Putin forsvarer Trump: Spionmani i USA

NRK: MOSKVA/OSLO: – Normale kontakter mellom russere og amerikanere framstilles som noe suspekt av dem som ønsker å framstille president Trump som illegitim, sa Russlands president under den årlige pressekonferansen.

Det var en journalist fra den amerikanske fjernsynskanalen ABC som ba Putin kommentere de mange kontaktene mellom framtredende russere og folk i Donald Trumps stab.

– Alt er funnet på av folk i opposisjon til Trump for å gi inntrykk av at hans innsats er illegitim. Hvorfor skal normale kontakter framstilles som noe suspekt, i en ånd som preges av spionmani, spurte Putin retorisk.

RUSSIA-PUTIN/

Putin selv peker på den blant journalistene som får ordet neste gang.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Flere tidligere Trump-medarbeidere granskes nå av spesialetterforsker Robert Mueller og ulike komitéer i Kongressen for sine kontakter med Russland før og etter valget i fjor. Blant dem er også Trumps sønn, Donald jr.

Les om etterforskningen av Trumps tidligere valgkampsjef:

– Markedet har tillit til Trump

ABC-journalistene ba også Putin vurdere Trumps innsats under hans første år som president.

– Det er ikke opp til meg å vurdere hans innsats, det må det amerikanske folk gjøre. Men han har oppnådd en del viktige ting, se hvordan markedet har vokst. Det viser at investorene i USA har tillit til presidenten, det er objektive fakta sa Russlands president.

Mener USA manipulerer dopingbevis

Russia Doping Double Life

Det var ved dette laboratoriet i Moskva Grigorij Rodtsjenko utviklet "dopingcoktailer" som ble gitt til russiske utøvere under OL i Sotsji i 2014. Han førte detaljer dagbok over virksomhetene, og disse notatene var sentrale i granskingen som ble satt i gang av Den internasjonale olympiske komité.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

President Putin mer enn antydet at USA manipulerer den tidligere direktøren for Russlands anti-doping laboratorium, Grigorij Rodtsjenkov. Rodtsjenkov hoppet av til USA og er under vitnebeskyttelse etter å ha fortalt om omfattende og systematisk doping av russiske utøvere under olympiaden i Sotsji.

Hans vitnemål var nøkkelen til at Den internasjonale olympiske komité sist uke vedtok å utestenge Russland fra OL i Sør-Korea neste år.

Les også: Russlands OL-komité aksepterer OL-deltaking under nøytralt flagg

Det er ikke positivt for oss at han er i USA, det er negativt. Det betyr at han er under kontroll av amerikanske etterretning. Hva gjør de med ham der? Forer de ham med substanser som gjør at han sier det de vil, sa Putin.

Putin-show

RUSSIA-POLITICS-PUTIN

President Vladimir Putin framstår som åpen for ethvert spørsmål under den årlige pressekonferansen, tidvis også humoristisk. Men de mest kritiske journalistene i Russland er ikke til stede.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Det blir beskrevet som et show, et propagandastunt. Men det er også en anledning til å stille de store, alvorlige spørsmålene.

Tidlig i seansen ble temaet det kommende russiske presidentvalget. Et valg der Vladimir Putin er kandidat, og den med de overveldende beste oddsene for å vinne.

– Jeg skulle ønske vi hadde et balansert politisk system, med konkurranse. De konkurrentene som finnes, representerer ikke reell konkurranse. Det er ikke min jobb å fremme mine egne rivaler, sa Putin på spørsmål om hvorfor det ikke har dukket opp noen troverdig motkandidat.

– Hva er det lederne for opposisjonen tilbyr? De som ønsker å være reelle konkurrenter, må foreslå noe som er reelt, som folk kan tro på, sa Putin videre.

- Vladimir Putin var innom de fleste temaer, både innenrikspolitisk og utenrikspolitisk, i sin nesten fire timer lange pressekonferanse.

Putin: – Har du lurt alle?

RUSSIA-POLITICS-PUTIN

Ksenia Sobtsjak er datter av den tidligere borgermesteren i St. Petersburg, Alexander Sobtsjak.

Foto: MLADEN ANTONOV / AFP

Kledd i knall rødt reiste TV-stjernen Ksenia Sobtsjak seg for å stille spørsmål. Hun har varslet at hun vil utfordre Putin i neste års presidentvalg, og er dessuten datter av Putins tidligere sjef, St. Petersburgs borgermester på 1990-tallet, Anatolij Sobtsjak.

– Er du her som journalist, eller har du bare lurt alle, spurte Putin.

– Jeg har ikke lurt noen, jeg er her for den uavhengige kanalen Dozjd og vil spørre om «makten» er redd for ærlig konkurranse, svarte Sobtsjak.

Hun viste blant annet til at folk er redde for å leie ut lokaler og bidra til produksjonen av politisk reklame når hun henvender seg. Noen er engstelige det vil ramme dem økonomisk, andre er redde for å bli banket opp og fengslet om de støtter opposisjonen, mente Sobtsjak.

Vil ikke tillate destabilisering

En tydelig irritert og svært engasjert president Putin ga henne svar på tiltale.

Russia Putin

Det var tydelig at Putin mislikte Ksenia Sobtsjaks innlegg.

Foto: Mikhail Klimentyev / AP

– Opposisjonen bør benytte seg av forståelige folk med et positivt program. Du bruker slagordet «mot alle». Er vel det et positivt handlingsprogram? Hva er det du forslår når det gjelder de problemene vi diskuterer her i dag?

– Vil du at noen titalls sjakasjvilier skal fylle våre gater og destabiliere situasjonen i vårt landet? Forsøke seg på kupp mot staten, sa Putin med referanse til mannen som både har vært president i Georgia og guvernør i den ukrainske byen Odessa. I fjor mistet han sitt ukrainske statsborgerskap, snek seg inn i Ukraina igjen og framstiller seg nå som opposisjonsleder i landet.

– Jeg er overbevist om at flertallet av russlands borgere ikke ønsker det, og vi kommer ikke til å tillate en slik utvkling, sa Putin til applaus fra mange av journalistene.

1600 journalister i nær fire timer

RUSSIA-PUTIN/

Til daglig lever Vladimir Putin et relativt skjermet liv innenfor Kremls murer. Men han har sittet ved makten som president eller statsminister i over 19 år og behersker de fleste emner som har med det russiske samfunnet å gjøre.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Den årlige pressekonferansen varte i år i vel tre timer og førti minutter. Rundt 1600 journalister var meldt på.

Dette var Putins 13. pressekonferanse av dette slaget, og den var ikke uten underholdende episoder.

Misforsto journalist

En kvinnelig journalist hadde med plakat der det stod: «Putin babaj». Presidenten oppfattet det som «Putin bye bye».

Journalisten kunne fortelle at det ikke var ment som noen fornærmelse, for på hennes språk, tatarisk, så betyr «babaj» bestefar.

Så meningen var altså «Putin – vår bestefar».

Morten Jentoft på pressekonferansen til Vladimir Putin

Morten Jentoft sammen med over tusen andre journalister på den store pressekonferansen til Vladimir Putin.

Foto: Morten Jentoft / NRK

Vil øke borgernes inntekter

Spørsmål fra den tatarske journalisten dreide seg om hva han egentlig vil med å stille til en ny presidentperiode.

– Det viktigste for dem som sitter ved makten, er at utvikling av infrastruktur, helse- og utdanningssystem må være rettet mot å øke inntekten til borgerne, svarte Putin.

Han viste også til at reallønningene riktignok har falt de siste tre år, men har økt med 3,5 % siden 2000. Forventet levealder på begynnelsen av 1990-tallet var 65 år, nå er den nesten 73, sa Putin.

BNP har økt med 75 prosent siden 2000, industriproduksjonen er opp med 60 prosent, mens den nasjonale gjelda bare er en tredel, sa Putin og lovet fortsatt vekst.

RUSSIA-PUTIN/

Det var tydelig at det var viktig for president Putin å få formidlet at det går bedre med økonomien. Ustabile oljepriser og økonomiske sanksjoner har rammet russisk økonomi hardt.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Men han sa også at arbeidsplasser kan komme til å forsvinne som følge av teknologisk modernisering. – En industriarbeidsplass som i dag har 1000 arbeidere, kan i framtida komme til å sysselsette bare 100, sa Russlands president.

Han understreket at det er etterspørselen innenlands som øker mest. Det er fortsatt råvarer og våpen som svarer for mesteparten av Russlands eksport.

Vladimir Putin holder sin store pressekonferanse

SISTE NYTT

Siste nytt