Hopp til innhold

Putin stiller til gjenvalg som Russlands president

MOSKVA/OSLO (NRK): Vladimir Putin kunngjør at han stiller til gjenvalg for seks nye år som Russlands president.

Russlands president Vladimir Putin har kunngjort at han stiller til gjenvalg som president for seks nye år.

SEKS NYE ÅR: NRKs korrespondent Morten Jentoft om Vladimir Putin som i dag kunngjorde at han stiller til gjenvalg i Russland.

Onsdag kunngjorde Russlands president Vladimir Putin (65) at han stiller til gjenvalg i mars 2018 for seks nye år.

Dette melder nyhetsbyrået AFP.

Uttalelsen kom under et møte med arbeidere på GAZ-fabrikken i Nizjnij Novgorod.

– Jeg tilbyr mitt kandidatur til posisjonen som president for føderasjonen Russland, skal Putin ha sagt foran flere av arbeiderne.

Putin ble mottatt som en rockestjerne da han talte til et ungt publikum.

SEKS NYE ÅR: Vladimir Putin kunngjorde i møte på GAZ-fabrikken i Nizjnij Novgorod at han stiller til gjenvalg i mars 2018. Saken fortsetter under videoen.

Han skal videre ha sagt at han ikke kunne finne noe bedre sted eller tidspunkt for å kunngjøre gjenvalget.

Ifølge AFP viser flere meningsmålinger at Putin har en støtte blant folket på 80 prosent, noe som gjør at det forventes at han vinner valget 18. mars neste år.

– En tøff leder

NRKs Russland-korrespondent Morten Jentoft sier han ikke er overrasket over Putins kunngjøring.

Morten i Arkhangelsk

IKKE OVERRASKET: Morten Jentoft er NRKs korrespondent i Russland. Han er ikke overrasket over at Putin nå stiller til gjenvalg.

Foto: Morten Jentoft

– Denne beskjeden har vi ventet lenge på. Han har antydet dette tidligere på et møte, men kom med den endelige kunngjøringen i dag. Etter alt å dømme fortsetter han å lede landet til 2024, sier han.

Jentoft understreker at det er flere grunner til at den russiske presidenten har så stor oppslutning blant folket.

– Han opptrer som en tøff leder for det som mange mener er et utilbørlig press fra vesten og USA. I tillegg har Russland hatt en betydelig økonomisk vekst og stabilitet i den perioden hvor Putin har sittet som leder. Det hadde de ikke på 90-tallet, sier han.

– Putin har uttalt at dette skal være et valg uten valgfusk, men det gjenstår å se om han klarer det, legger Jentoft til.

Til nå har presidenten landet i 18 år, men flere har allerede meldt sin interesse som Russlands nye president.

TV-personlighet og «It-jente» Ksenia Sobtsjak, har tidligere i høst uttalt at hun vil stille i neste års presidentvalg, som et alternativ for russere misfornøyd med Putin.

Stoltenberg: – Nato vil beskytte alle allierte

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg måtte i flere anledninger samarbeide med Putin da han satt som Norges statsminister.

Stoltenberg forteller NRK at han har hatt flere positive opplevelser med Putin som president, men at tidene har endret seg.

– Vi fikk til en del viktige ting sammen. Blant annet deling i Barentshavet og samarbeid på energi og andre områder. Vi får til mindre i dag, og det skyldes at verden har endret seg og at det er mer spenninger og vanskeligere forhold mellom vesten og Russland, sier han.

Videre sier han at Nato er opptatt av å senke spenningene og at de er opptatt av å ha et godt forhold til Russland.

NATO Secretary-General Stoltenberg attends a NATO foreign ministers meeting in Brussels

POSITIVE OPPLEVELSER: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han har positiv erfaring med Putin som Russlands president, men at tidene også har endret seg.

Foto: Francois Lenoir / Reuters

– Nato ønsker ikke kald krig og vi vil få ned spenningene, men samtidig må vi sende klare signaler på at det de har gjort i Ukraina er helt uakseptabelt. De må ikke tenke på å gjøre noe tilsvarende mot et Nato-land, for Nato vil beskytte alle allierte, sier Stoltenberg.

Hva kan Putin gjøre for å bedre forholdet til Natos medlemsland?

– Det viktigste han kan gjøre er å trekke seg helt ut av Ukraina og gjennomføre Minsk-avtalen. Dette er en avtale som vil innebære at det ikke lenger er kamphandlinger, at det er våpenhvile og at man respekterer Ukrainas suverenitet, sier generalsekretæren.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige jordskjelv på Filippinane – ikkje lenger venta tsunami

Det har vore kraftige jordskjelv på Filippinane i dag. Tidlegare statsråd Per Sandberg måtte krype ut av hotellrommet.