Hopp til innhold

– Avstemningen er helt i tråd med folkeretten

Russlands president Vladimir Putin er uenig med Norge, USA og store deler av Vesten.

Vladimir Putin

President Vladimir Putin sier Russland vil respektere søndagens avstemning, som han mener er «helt i tråd med folkeretten».

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Et klart flertall har stemt for innlemmelse i Russland i folkeavstemningen på Krim-halvøya søndag. Etter at rundt 50 prosent av stemmene er talt opp, sier rundt 95 prosent av velgerne ja til å bli en del av Russland.

Alternativet var å gjeninnføre grunnloven fra 1992. Dette ville innebære en langt større grad av indre selvstyre enn i dag. Russlands president Vladimir Putin rykker søndag ut for å forsvare den omstridte avstemningen.

– Helt i tråd med folkeretten

I en telefonsamtale med USAs president Barack Obama søndag kveld ga Putin uttrykk for at avstemningen er «helt i tråd med folkeretten», ifølge en uttalelse fra Kreml.

Putin sa også at Russland - ikke overraskende - vil respektere utfallet av søndages folkeavstemning.

Hele den vestlige verden har fordømt Russland etter søndagens folkeavstemning og gjort det klart at resultatet ikke kommer til å bli anerkjent, at gjennomføringen er ulovlig og at Russland trolig vil bli møtt med politiske og økonomiske sanksjoner. Norges utenriksminister Børge Brende har flere ganger gitt uttrykk for et slik standpunkt, og gjentok dette også søndag.

Lengst fremme i toget av fordømmende statsledere finner man Obama. USAs administrasjon sa i en kunngjøring søndag kveld at Russland kommer til å måtte betale en høy pris for den militære intervensjonen på Krim og for å ha gjennomført en ulovlig folkeavstemning.

– Økte kostnader for Russland

– Dette vil innebære økte kostnader for Russland. Det er lenge siden det internasjonale samfunnet sto stille og så på at et land tar seg til rette i et annet, sier Det hvite hus-talsmann Jay Carney.

Men til tross for totalt forskjellige oppfatninger av lovligheten av folkeavstemningen og Russlands aksjoner på Krim-halvøya, er Putin og Obama enige om «sammen å bidra til å stabilisere situasjonen i Ukraina», ifølge uttalelser fra Kreml søndag.

– Til tross for forskjellene (...) er det nødvendig at vi sammen finner måter vi kan bidra til å stabilisere situasjonen i Ukraina på, heter det i uttalelsen, ifølge AFP.

På Krim-halvøya, og særlig regionhovedstaden Simferopol, strømmet tusenvis av fornøyde prorussere ut i gatene for å feire avstemningen.

– Dette er et historisk øyeblikk, sa Krims selverklærte leder Sergej Aksionov da han avga sin stemme søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt