Hopp til innhold

Krims regionale leder: – Krim skal hjem

Over 95 prosent av velgerne på Krim-halvøya har i søndagens folkeavstemning stemt for å bli en del av Russland, etter at halvparten av stemmene er talt opp. Allerede i morgen kan den formelle henvendelsen om å bli en del av Russland komme.

Folk jubler på Leninplassen i Simferopol

På Leninplassen i regionshovedstaden Simeropol var det god stemning i kveld.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Det melder flere nyhetsbyråer i kveld etter at valglokalene stengte klokken 19 norsk tid. Mikhail Malisjev, som leder avstemningskomiteen på Krim, sier til AP at 95 prosent av velgerne har stemt for å bli en del av Russland. Ifølge AFP er tallet 95,5 prosentet.

Dette etter at i overkant av 50 prosent av stemmene skal være talt opp rundt klokken halv ti søndag kveld.

– Dette er et historisk øyeblikk, sier Sergej Aksionov, den sterkt prorussiske regionale lederen på Krim.

– Krim skal hjem

Foran en samling flere tusen feirende mennesker på Lenin-plassen i regionhovedstaden Simferopol annonserte Aksionov søndag kveld at «Krim skal hjem», ifølge nyhetsbyrået AFP.

På Twitter i kveld annonserte han at ministerrådet for den autonome republikken Krim allerede i morgen vil møtes for å utforme en formell henvendelse til Russland.

– Jeg tror Russland kommer til å svare raskt, fordi man ser hva som skjer med folket. Dette er en viktig hendelse, ikke bare på Krim, det er en russisk og global hendelse, sier lederen for regionalforsamlingen på Krim, Vladimir Konstantinov, ifølge Reuters.

Laster Twitter-innhold

– Høy valgdeltagelse

Om lag 1,5 millioner mennesker på halvøya kan delta i folkeavstemningen, og det er meldt om høy valgdeltakelse enkelte steder.

I følge det russiske nyhetsbyrået Interfax var valgdeltakelse på 75,9 prosent. Det er langt over de 50 prosentene som valgkommisjonen på Krim hadde satt som krav for at valgresultatet skulle bli godkjent.

Valget for innbyggerne på Krim stod mellom innlemmelse i Russland eller å gjeninnføre grunnloven fra 1992. Dette ville innebære en langt større grad av indre selvstyre enn i dag.

Ifølge den russiske valgdagsmålingen til RAI var det allerede tidligere søndag klart at et stort flertall av velgerne ville at Krim i fremtiden skal være en del av Russland.

USA godtar ikke resultatet

Den russiske lokalbefolkningen på Krim, hvor 70 prosent fortsatt har russisk som sitt morsmål har stort sett hele tiden vært positive til folkeavstemningen. Utfallet av søndagens avstemning regnes derfor ikke å være overraskende.

Samtidig har mange ukrainere og krimtartarer bestemt seg for å boikotte avstemningen, som heller ikke vil bli akseptert av mange vestlige land, inkludert Norge.

USA har i kveld uttalt at de forkaster resultatet fra avstemningen på Krim-halvøya, ifølge nyhetsbyrået AFP. Det hvite hus kaller også Russlands aksjoner i Ukraina for farlige og destabiliserende.

– Denne folkeavstemning bryter med den ukrainske grunnloven og det internasjonale samfunnet vil ikke godkjenne dette resultatet som er gjennomført med trusler og med tungt bevæpnede russiske soldater godt synlig i bybildet, sier talsmannen for Det hvite hus, Jay Carney.

Brende: – I strid med folkeretten

Norges utenriksminister Børge Brende (H) sier i sin første kommentar til NTB at han frykter at resultatet av folkeavstemningen kan bli at Russland nå annekterer Krim-halvøya.

– Folkeavstemningen ble gjennomført med russiske soldater i Krims gater. Den er ikke legitim og i strid med folkeretten, sier Brende, som viser til at Russland anerkjente Krim som del av Ukraina i 1994.

USA og EU gjorde det allerede søndag ettermiddag klart at folkeavstemningen er ulovlig, og at utfallet ikke kommer til å bli anerkjent. De varslet på forhånd også harde sanksjoner mot Russland allerede mandag hvis landet ikke avblåste folkeavstemningen på Krim, trekker seg tilbake og går i dialog med Ukraina.

– Vi godkjenner ikke denne folkeavstemningen og advarer mot at resultatet brukes som et argument for at Russland kan annektere Krim, sier Storbritannias utenriksminister William Hague i kveld.

Putin: – Helt i tråd med folkeretten

Russlands president Vladimir Putin har naturlig nok slått tilbake mot beskyldningene, melder AFP. I en telefonsamtale med president Barack Obama søndag kveld slo han fast at han mener folkeavstemningen er «helt i tråd med folkeretten».

I telefonsamtalen sa Putin også at en utvidet observatørstyrke fra Organisasjonene for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSS) må dekke hele Ukraina og ikke kun Krim-halvøya.

Tysklands statsminister Angela Merkel sa tidligere søndag at hun og Putin var enige om at OSSE-representasjonen i Ukraina må økes.

Men til tross for totalt forskjellige oppfatninger av lovligheten av folkeavstemningen og Russlands aksjoner på Krim-halvøya, er Putin og Obama enige om «sammen å bidra til å stabilisere situasjonen i Ukraina», ifølge uttalelser fra Kreml søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt