– Dette er en seier for terroristene

Russlands president Vladimir Putin har beordret sikkerhetsstyrkene i Volgograd-området til å skjerpe sikkerheten ytterligere og innføre nye strakstiltak for å hindre nye terroraksjoner, men dagens angrep kan bare ses som en seier for terroristene mener Russland-ekspert.

Volgograd

I morgenrushet eksploderte en bussen i sentrum av Volgograd. Det førte til storutrykning av sikkerhetsstyrker og politi.

Foto: STRINGER / Afp

RUSSIA-POLITICS-PUTIN

Vladimir Putin har beordret sikkerhetsstyrkene i Volgograd-området til å gjøre alt de kan for å hindre nye terroraksjoner.

Foto: SERGEI ILNITSKY / Afp
Julie Wilhelmsen

Julie Wilhelmsen mener norske idrettsutøvere ikke trenger bekymre seg.

Foto: NUPI

Etter to dødelige selvmordsaksjoner på like mange dager krever Russlands mektige president at ro og orden igjen blir etablert i området.

Detaljert instruks

Putin skal ha gitt en detaljert instruks til antiterrorstyrkene som jobber i området. Ifølge Kreml er dette gjort for «å styrke sikkerheten i hele Russland og spesielt i Volgograd-området».

– Dette handler egentlig ikke om OL, men om en konflikt som har pågått i minst 15 år, sier NUPI-forsker Julie Wilhelmsen til NRK.

Bare dager før de nye strenge sikkerhetstiltakene i forbindelse med OL i Sotsji blir innført ble Volgograd, som ligger 70 mil nord for OL-byen, rammet av to selvmordsbombere som drepte flere over 30 mennesker til sammen.

Dette er et hardt slag for Putin som har lagt mye prestisje i arrangementet som finner sted om knappe 40 dager.

– Sotsji-OL er et prestisjeprosjekt for Putin, og skulle vise hele verden at Russland har kontroll i dette området, derfor kan disse terrorhandlingene bare ses på som en seier for terroristene, sier Wilhelmsen.

Foreløpig har ingen påtatt seg ansvaret for angrepene, men ifølge lokale medier jobber politiet ut ifra en teori om at det er islamistiske grupper med tilknytning til det urolige Dagestan som står bak.

Ifølge russiske myndigheter er det sannsynlig at det er samme gruppe som står bak begge angrepene.

– Etterforskningen viser at det er en sammenheng mellom de to terroraksjonene. Bombene kan ha vært produsert på det samme stedet, sier Vladimir Markin, som er talsmann for det russiske føderale politiet.

Drepte tre terrorister

Jakten på opprørere og terrorister har pågått i det skjulte i en årsreke og russiske sikkerhetsstyrker skal i dag ha drept tre opprører som ifølge dem skal ha planlagt terrorangrep i løpet av nyttårsdagene, melder nettstedet Russia Today.

De tre skal ha blitt omringet i en hus i republikken Karbadino-Balkar i det nordlige Kaukasus.

– Siden den andre krigen i Tsjetsjenia i 1999, som ble kalt en antiterror-krig, men som i virkelighetene var en full krig har det blitt lagt et lokk på hva som foregår i dette området. Det er veldig dårlig med informasjon om hva som foregår noe som har ført til at vestlige myndigheter har akseptert at dette dreier seg om antiterror, og at man derfor ikke blander seg. Russiske myndigheter nekter også for at man ikke skal blande seg i denne heksegryta som er et arnested for nye bølger av vold, sier Wilhelmsen.

Trafikknutepunkt

Russland har i årtier blitt rammet av terroraksjoner, men hovedsakelig har dette skjedd i Nord-Kaukasus, der islamister har krevd selvstyre og løsrivelse fra Russland.

Frem til nylig har derfor ikke millionbyen Volgograd litt lenger sør vært noe naturlig mål, men i oktober eksploderte den første bomben og nå altså to til.

Flere har pekt på at det er byens viktighet som trafikknutepunkt i regionen som er grunnen til at den nå rammes så hardt.

Putin beordret også skjerpet sikkerhet i området etter søndagens terroraksjon, og skulle også da bli satt i verk strakstiltak ved togstasjoner og flyplasser.
Dette var imidlertid åpenbart ikke nok til å forhindre en ny terroraksjon.

Men NUPI-forskeren mener norske idrettsutøvere ikke trenger å bekymre seg unødvendig før avreise til Sotsji.

– Jeg synes det ikke er noen grunn til å være mer bekymret nå enn for to dager siden. Men dette var en vanskelig sted å arrangere OL, og man har store sikkerhetsutfordringer, sier Wilhelmsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt