NRK Meny
Normal

Putin beordrer soldatene tilbake fra øvelse

President Vladimir Putin kaller tilbake de russiske soldatene som har vært på øvelse langs Ukrainas grense. Det sier en talsmann for Kreml. Samtidig meldes det om at det skal ha vært avfyrt varselskudd.

Vladimir Putin, Sergej Shoigu, Anatolji Sidorov på øvelse

Putin var mandag til stede på øvelsesstedet Kirilovskij sammen med blant andre forsvarsminister Sergej Sjoigu og sjefen for den russiske hærens avdeling for kampforberedelser, Ivan Buvaltsev.

Foto: Mikhail Klimentyev / Ap

(Saken oppdateres)

Ifølge Interfax skal soldatene være tilbake på plass innen fredag.

Det var Putin selv som ga ordre om øvelsen så sent som 26. februar. Hele det vestlige forsvarsdistriktet på 150.000 soldater ble beordret til beredskapsøvelse på kort varsel, samtidig som krisen i Ukraina var under full utvikling.

Talsmann Dmitri Peskov sier øvelsen, som Russland benekter har noe med Ukraina å gjøre, har vært en suksess.

– Først og fremst psykologisk krig

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener tilbaketrekkingen kan være et tegn på at styresmaktene i Russland føler at de har gjort nok i denne omgangen. I tillegg mener han at russerne ikke ønsker at denne øvelsen skal kobles direkte til situasjonen på Krim.

– Det kan være signal om at Russlands president Vladimir Putin mener at de har gått langt nok og velger å trappe litt ned igjen, uten at han fraskriver muligheten for å trappe opp igjen hvis utviklingen skulle tilsi det, sier Diesen til NRK.

Han forklarer også at det er lite trolig at russiske styrker går til rene angrep på Krim-halvøya.

– Denne typen bruk av militære styrker er først og fremst et ledd i en nervekrig og en psykologisk krig med de ukrainske myndighetene. Temperaturen skrus opp og ned, militære styrker flyttes fem og trekkes tilbake, forklarer han.

– Dette er en del av psykologien i spillet

Se kommentarene til tidligere forsvarssjef Sverre Diesen og tidligere utenriksredaktør i Aftenposten, Kjell Dragenes.

Selv om det skulle ha blitt en form for angrep så tror ikke Diesen det ville vært snakk om harde kamper.

– Hvis det var substans i dette ultimatumet så hadde det i realiteten villet fortone seg som en avvæpning av de ukrainske styrkene i de leirene det er snakk om. Det skulle nok mye til for at de hadde satt seg alvorlig til motverge, sier Diesen og understreker at disse påstandene bare er spekulasjoner.

– 16.000 soldater

Ifølge Ukrainas FN-ambassadør, Jurij Sergejev, er det 16.000 soldater på Krim-halvøya.

De er transportert til Krim på marinefartøyer, helikoptre og fraktfly fra naboterritorier i Russland siden 24. februar.

I løpet av de siste dagene har det kommet stadige meldinger om at russiske soldater har beveget seg inn på ukrainsk land.

I morgentimene mandag sier en talsmann for det ukrainske forsvarsdepartementet at tollvesenet i landet melder om troppeforflytninger. I området rundt Kharkiv, Luhansk og Donetsk skal flere russiske militære kjøretøyer ha samlet seg.

– Skudd avfyrt

Det var ingen tegn til noe russisk angrep mot ukrainske styrker på Krim da fristen for å overgi seg var utløpt tirsdag morgen.

Mandag ble det opplyst at Svartehavsflåten i Sevastopol hadde gitt Ukraina et ultimatum: Om ikke styrkene på Krim overga seg innen klokka 5 (klokka 4 norsk tid), ville de bli angrepet.

Russland avviste at det var utstedt noe slikt ultimatum, men ukrainske myndigheter fastholdt at det var det de hadde fått vite.

Rundt klokken 07.45 norsk tid brøt det ut en konflikt mellom offiserer fra Ukraina og Russland. Det endte med at russerne skal ha avfyrt noen varselskudd. Det melder Anshel Pfeffer på Twitter. Han er journalist i avisen Haaretz og var vitne til hendelsen.

Ifølge Pfeffer startet konflikten da russiske soldater marsjerte inn på flybasen Belbek for å kreve den tilbake fra ukrainerne. For fire dager siden ble det meldt om at pro-russiske tropper hadde tatt kontroll over den militære flybasen.

Etter skytingen og en lang diskusjon ble de enige om 10 ukrainske soldater får opprettholde kontrollen av flyene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt