– Spania har dessverre erfaring med dette

Psykolog Atle Dyregrov mener Spania har et godt støtteapparat som kan bistå dem som er berørt av den tragiske togpåkjørselen. 12 mennesker omkom natt til torsdag.

Togulykke i Castelldefels, Spania

Torsdag la folk blomster på skinnegangen ved stasjonen Castelldefels sør for Barcelona. Torsdag ettermiddag lå fortsatt ti skadde på sykehus; tre av dem med kritiske skader.

Foto: Josep Lago / AFP

Igjen etter den tragiske togpåkjørselen ved Castelldefels Playa sør for Barcelona står blant andre pårørende til de 12 omkomne og 14 skadde, togansatte, tilskuere og festivaldeltakere.

Psykolog Atle Dyregrov ved Senter for Krisepsykologi i Bergen sier han kjenner godt til det spanske systemet for håndtering av kriser som ligner torsdagens togulykke.

– Spania har dessverre erfaring med dette, blant annet etter terrorbombene og flyulykken i Madrid , sier Dyregrov.

Fire skrevet ut

De 12 omkomne var på vei over skinnegangen da de ble påkjørt av et høyhastighetstog som holdt opp mot 140 kilometer i timen. Den tillatte hastigheten skal være 150 km/t..

Flere spanske nettaviser spekulerte torsdag i om undergangen under skinnene var stengt, men dette avviser spanske myndigheter, ifølge El Periódico.

14 personer ble skadd i ulykken. Fire av dem ble torsdag utskrevet fra sykehus, ifølge El Mundo. Av de restrerende ti skal tre være kritisk skadd.

Med unntak av en kvinne i 40-årene skal alle de omkomne være i slutten av tenårene eller i 20-årene. Ifølge El Pais er de fleste latinamerikanere.

Atle Dyregrov

Psykolog Atle Dyregrov.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Har godt system

Dyregrov stoler på at spanske myndigheter gir god bistand til de som er rammet på en eller annen måte.

– De har et godt system, nesten enda bedre enn i Norge. Landet har satset mye på å bygge opp kunnskap om traumer, mener psykologen.

Han tror krisehåndteringsarbeidet allerede er i gang.

– Det psykologiske innsatssenteret er garantert kalt inn, og de bistår både etterlatte, tilskuere, skadde og togansatte. Men akkurat nå den første dagen er det viktigste å få ned uroen i kropp og sjel. Det er først de neste dagene de kommer til å gå mer systematisk gjennom det de opplevde, sier han.

NSB: – Holder hyppige øvelser

Ifølge Dyregrov, som i 2008 holdt katastrofepsykologi-kurs for spanske psykologer, sier spanjolene kombinerer medisinsk og psykologisk oppfølging helt fra starten.

– Vi har hatt besøk fra Spania på senteret vårt her i Bergen, og et nytt traumesenter er under opprettelse like utenfor Barcelona, legger han til.

Kommunikasjonssjef i NSB, Anne Haabeth Rygg, sier norske myndigheter har prosedyrene klare hvis en lignende ulykke skulle skje i Norge.

– Vi passer på at rutinene ikke bare er på papiret, og holder hyppige øvelser, sier hun.

Ifølge Rygg skal NSB-ansatte som skulle oppleve ulykker av denne art umiddelbart tas ut av tjeneste, og få tilbud om hjelp fra bedriftshelsetjenesten.

VIDEO: – Noen sa: Toget kommer!

Video Tolv omkom i togpåkjørsel i Spania

VIDEO: Et vitne forteller om togulykken. (Klippet er ikke tekstet).

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt