Normal

Private vil gi flyktninger skyss over grensen

Om lag 140 kjøretøy skal søndag ha krysset grensen til Ungarn for å plukke opp flyktninger og hjelpe disse med transport til Vest-Europa.

EUROPE-MIGRANTS/AUSTRIA Convoy of cars leaves for Hungary from Vienna

140 BILER: En kolonne av kjøretøy forlot den østerrikske hovedstaden Wien søndag formiddag med kurs for Budapest.

Foto: HEINZ-PETER BADER / Reuters

Det melder BBC News søndag ettermiddag.

Kolonnen med kjøretøy skal ha forlatt den østerrikske hovedstaden Wien søndag med kurs mot den ungarske hovedstaden Budapest.

Aksjonen er en del av et privat initiativ kalt «refugeeconvoy» på Twitter og Facebook-gruppa «Vienna Budapest Convoy». Kolonnen består av biler, drosjer og busser.

Det skal være tyske og østerrikske aktivister som står bak initiativet.

Politiet: Ulovlig

I forrige uke ble fire østerrikske aktivister, som prøvde å gjøre det samme, arrestert for menneskesmugling, men aktivistene ble senere løslatt.

Den ungarske polititalskvinnen Viktoria Csiszer-Kovacs uttaler, ifølge BBC, at transport av migranter over grensen, er lovbrudd.

– Kan ikke lukke øynene

En av de østerrikske aktivistene forteller at et av målene er å transportere flyktningene tilbake til krisesentre i den østerrikske hovedstaden.

Jeg tror dette er min plikt. Jeg er en mamma, jeg er en kvinne fra Østerrike, og jeg kan ikke lukke øynene mine lenger

Angelika Neuwirth

– Jeg tror dette er min plikt. Jeg er en mamma, jeg er en kvinne fra Østerrike, og jeg kan ikke lukke øynene mine lenger. Vi er alle mennesker. Ingen er illegale, sier Angelika Neuwirth til BBC.

LES OGSÅ: Norske studenter deler ut medisiner og mat til flyktninger

2.000 frivillige vil delta

Ifølge avisen The Independent skal nærmere 2.000 personer har meldt seg frivillig til å delta.

Aksjonister skal ha besluttet å ta saken i egne hender da myndighetene fortsatte å hindre hundrevis av menn, kvinner og barn å reise med tog til Tyskland og Østerrike.

Så mange som 10.000 migranter skal de siste dagene ha reist med buss, tog og til fots i retning den østerrikske grensen, for så å fortsette videre til Wien, München og andre tyske byer.

EUROPE-MIGRANTS/HUNGARY Hungarian police officers hand out cuddly toys to migrant children alongside train at Bicske railway station

Ungarsk politi deler ut leker til mindreårige migranter ved en togstasjon i Bicske.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

LES OGSÅ: Kan komme opp mot 10.000 i dag

Vil hindre dødsfall

To av aktivistene, Erzsébet Szabó og Elisabeth Schneider, oppfordrer via Facebook enkeltpersoner, veldedige og humanitære organisasjoner, busselskaper og taxiselskaper om å delta i aksjonen.

Slik håper de å bidra til å hindre tragedier, som da 71 asylsøkere omkom etter at de ble funnet stuet sammen i en forlatt, lufttom lastebil på motorveien i Østerrike.

Vår hjelpeoperasjon er den eneste effektive måten å forhindre flere dødsfall i lastebiler i øyeblikket

Erzsébet Szabó og Elisabeth Schneider

– Vår hjelpeoperasjon er den eneste effektive måten å forhindre flere dødsfall i lastebiler i øyeblikket, skriver Szabó og Schneider, ifølge The Independent.

LES OGSÅ: Henter tusenvis av flyktninger med buss

Risikerer bøter og fengsel

Ifølge det spanske nyhetsbyrået EFE er det forbudt å transportere flyktninger uten papirer fra ett land til et annet. Dette kan straffes med bøter på opptil 5.000 euro.

I Ungarn risikerer man å bli straffet med inntil tre års fengsel for denne type transporter.

EFE skriver at arrangørene vil etablere en telefonlinje for å informere om trafikksituasjonen ved alle grensepunktene mellom Østerrike og Ungarn. I tillegg vil deltakerne bli tilbudt juridisk informasjon om risikoen ved transport.

I teorien er det ingen grensekontroll mellom de to landene, som begge tilhører Schengen-området for fri bevegelighet.

LES OGSÅ: Flyktninger nekter å bli i Ungarn

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt