Hopp til innhold

Kan komme opp mot 10.000 i dag

Politiet i Østerrike venter at det vil komme så mange som 10.000 flyktninger fra Ungarn i dag. Lørdag morgen hadde allerede 4.000 mennesker passert.

Flytkninger på grensa til Østerrike

Flyktninger og migranter passerer grensa mellom Østerrike og Ungarn tidlig lørdag morgen. I Østerrike venter det varme tepper, senger, mat og varm drikke fra Røde Kors.

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters

For utenriksminister i Østerrike Sebastian Kurz, har strømmen av flyktninger inn i landet fra Ungarn vært en øyeåpner.

– Dette viser hvor kaotisk situasjonen er i Europa akkurat nå. Jeg håper at dette vil fungere som en oppvekker om at dette ikke kan fortsette, sier Kurz.

Han kom lørdag formiddag til Luxembourg der han skal drøfte krisa med de andre utenriksministrene i EU.

Strømmer over grensa

Migranter tar seg over grensen mellom Ungarn og Østerrike. – Jeg står rett ved grensa til Ungarn og ser strømmer av mennesker som kommer, sier politisjefen i provinsen.

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters

Fraktes videre til Wien

Tusenvis av utslitte flyktninger har krysset grensa mellom Ungarn og Østerrike i natt. Dette skjer etter det er gitt et klarsignal om at Wien og Berlin vil ta imot de desperate menneskene på flukt for at de kan starte et bedre liv i Europa.

– Jeg står rett ved grensa til Ungarn og ser strømmer av mennesker som kommer, sier Hans Peter Doskozil som er politisjef i provinsen Burgenland

– Vi regner med at 4.000 har kommet hittil i dag, og vi tror ikke det er slutten. Tallet kan doble seg, om ikke mer, sier en annen talsmann for politiet i provinsen.

Det er satt opp hyppige buss- og togavganger for å frakte flyktningene videre til Wien og mot Tyskland. Talsmannen fra politiet sier at en stor del av flyktningene allerede har reist videre.

Flyktninger på buss i Østerrike

En av bussene som skal frakte flyktninger mot grensen til Østerrike, forlater her Keleti-togstasjonen i Budapest – til stor jubel fra passasjerene.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Gjør klar te og varme tepper

Rundt 50.000 flyktninger har kommet til Ungarn den siste måneden. Mange av flyktningene som har oppholdt seg på togstasjonen i Budapest de siste dagene, har sagt at de ønsker å dra til Østerrike og videre til Tyskland.

Derfor understreket Østerrikes statsminister Werner Faymann at han hadde konsultert Tysklands statsminister Angela Merkel før han slapp nyheten om at flyktningene skulle få komme over grensen.

I Østerrike har myndighetene gjort i stand en stor konsertsal i Nickelsdorf for å huse flyktningene som kommer over grensa. Hjelpearbeidere fra Røde Kors står klare til å ta dem imot.

– Vi gjør klar senger, telt, mat og varm drikke. Det vil også være helsepersonell til stede, sier talsmann for hjelpeorganisasjonen.

Flyktninger i Østerrike

Migranter ankommer mottakssenteret i den østerrikske grensebyen Nickelsdorf natt til lørdag.

Foto: HEINZ-PETER BADER / Reuters

Flyktningkrise i Europa

Hundretusenvis av flyktninger har tatt den livsfarlige reisa over til Europa denne sommeren. Flesteparten ønsker å nå land i Vest-Europa, og da særlig Tyskland. Der har Merkel sagt at hun ikke vil returnere syriske flyktninger og at de vil ta inn 800.000 mennesker i løpet av året.

Denne uka sa statsminister i Storbritannia David Cameron at også de vil ta imot langt flere syriske flyktninger enn de først hadde sagt.

De menneskelige tapene som har fulgt av flyktningkrisen ble illustrert med bildet av tre år gamle Aylan Kurdi denne uka. Bildet av den lille døde gutten som var skylt i land på en strand i feriebyen Bodrum i Tyrkia har sjokkert en hel verden.

SISTE NYTT

Siste nytt