NRK Meny
Normal

Norske studenter deler ut medisiner og mat til flyktninger

15 norske medisinstudenter i Budapest kom tilbake til byen for å starte skoleåret denne uken. – Vi skjønte raskt at vi måtte ta i et tak, sier Rannveig Stokke.

Amanda og Yngvild hjelper flyktninger i Budapest

TAKKNEMLIGE: Amanda Dybing og Yngvild Andreassen er to av de 15 norske medisinstudentene i Budapest som velger å hjelpe flyktninger istedenfor å være med på fadderuke.

Foto: Privat

Hannah Buch

Hannah K. Buch er en av de norske studentene som hjelper til. De kjøper inn medisiner og tilbereder mat som de gir til flyktningene.

Foto: Privat

De norske studentene har bodd i Ungarn i to og tre år og studerer medisin på Semmelweis universitet i Budapest. I løpet av den siste måneden har rundt 50.000 flyktninger har kommet til landet. Mange av dem har oppholdt seg på togstasjoner i Budapest hvor det har vært kaotisk den siste uken.

– Vi skjønte fort at vi måtte ta tak og hjelpe flyktningene. Med penger vi har samlet sammen fra familie og bekjente har vi kjøpt medisiner og mat som vi deler ut, forteller Rannveig Stokke.

Dårlig organisert hjelpearbeid

Yngvild Andreassen

Yngvild Andreassen sier det finnes lagre fulle av utstyr, alt fra mat til klær og tepper, som ikke blir delt ut selv om det trengs.

Foto: Privat

Studentene mener organiseringen av hjelpearbeidet i byen har vært ganske så dårlig og at det er en konstant mangel på mat.

– Det er uorganisert. Ingen vet hva som skjer, sier Stokke.

Nå har de norske studentene kommet i kontakt med en tolk slik at de på egen hånd kan dele ut mat og medisiner. I tillegg bidrar flyktningene selv med å spre maten.

– Det største problemet her er at kontrabeskjedene er mange, og at vi føler at ingen har ansvar. Om vi prøver å kommunisere at vi har penger og ressurser til å hjelpe, så blir man bare henvist til en ny person, som gir oss en kontrabeskjed, sier Yngvild Andreassen.

Får støtte hjemmefra

Hannah Buch

Hannah K. Buch på gata i Budapest sammen med en liten flyktningjente.

Foto: Privat

På Facebook-gruppen Help Budapest Refugees oppdaterer studentene med bilder og beskjeder om hvordan hjelpearbeidet går.

I går kveld besluttet regjeringen i Ungarn å frakte flyktningene videre til Østerrike. Både Tyskland og Østerrike har åpnet grensene og sagt ja til å ta imot menneskene som kommer. I begge landene forventer de nå at det kommer 10.000 mennesker i løpet av lørdagen.

Bor på togstasjonene

Selv om en del flyktninger har reist videre forteller studentene at det fortsatt er mange også i Budapest. De som ikke er i leir holder til ved to av de store togstasjonene Nuygati og Keleti.

– På Nyugati har situasjonen vært grei i noen dager. Her er det organisert, og det ser ut til at de aller fleste har et tak over hodet, og får mat, sier Amanda Dybing.

– På Keleti er beskjedene mange. De som er på vei får mat ved stasjonen, men vi vet ikke om disse er på vei videre eller om de er kommet for å slå leir, fortsetter Marte Otterstad.

Keleti stasjon i Budapest

På togstasjonen Keleti er det flere flyktninger som har slått seg ned i håp om at det kommer tog som kan frakte dem videre.

Foto: Privat

Det er ventet flere flyktninger i kveld og mens NRK er i kontakt med studentene er de på vei til Ikea for å kjøpe flere pledd til dem som kommer.

– Vi hjelper fordi vi har mulighet og fordi det trengs. De aller fleste er svært takknemlige og det er utrolig givende å kunne hjelpe, sier dem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt