Hopp til innhold

Presidentfruen blir president

Presidentfrue Cristina Fernandez de Kirchner er ifølge alle meningsmålinger sikret å bli valgt til Argentinas neste president søndag.

Cristina Fernandez de Kirchner
Foto: DANIEL GARCIA / AFP

Fernandez ligger klart først på meningsmålingene, takket være populariteten til hennes mann, Nestor Kirchner, som har stått bak en omfattende gjenreisning av argentinsk økonomi etter den dype krisen for få år siden.

Målingene viser at Fernandez, som er senator, har en oppslutning på godt over 40 prosent, mer enn 20 prosentpoeng foran sin nærmeste rival.

Økonomisk vekst

Det er ikke så merkelig når hennes mann kan skryte av en økonomisk vekst på 8 prosent i hvert av de fire årene han har vært president, uvant politisk stabilitet og, etter mange år, rettssaker mot noen av de skyldig i de grove bruddene på menneskerettighetene under det brutale militærdiktaturet på 80-tallet.

- Det jeg håper, er at hun bare fortsetter det han har gjort. Landet er på fote igjen, takket være ham, sier den 37 år gamle butikkeieren Rodrigo Rojas.

Første valgte kvinne

Om hun vinner, blir Fernandez den første kvinnen som velges til president i et land som har hatt flere mektige kvinner, som Juan Perons første kone Evita og hans enke Isabelita, som arvet presidentposten etter ham.

Den alltid tungt sminkede og glamorøse Fernandez er en kraftfull folketaler som legger stor vekt på sosial rettferdighet, idealer hun har med seg fra da hun var aktiv studentpolitiker på 70-tallet.

Hun nyter stjernestatus i arbeiderklassen, som har opplevd en dramatisk bedring i levestandarden under Kirchner, og hun appellerer til mange i middelklassen som er lei av berg-og-dalbane-økonomien i Argentina.

Hjelper kona

Kirchners rundhåndede bruk av offentlige midler i konas valgår har bedret hennes utsikter ytterligere. Han har kuttet skatten for middelklassen, økt pensjonene og innført pensjon for husmødre.

- Vi har aldri opplevd maken. Derfor stemmer jeg på henne, sier Marta Bustamante, en 60 år gammel husmor som nå kan nyte godt av pensjon, på et valgmøte i det fattige nabolaget Florencio Varela utenfor Buenos Aires.

Økonomien er nå inne i sitt femte år med sterk vekst, takket være en svak valuta, sterk industriproduksjon og rekordhøy eksport av landbruksprodukter. En voldsom forbruksvekst fordi millioner av argentinere igjen er i jobb, er også en kraftig drivkraft.

Total kollaps

Det er mindre enn seks år siden Argentina gjennomlevde en av verdenshistoriens mest spektakulære økonomiske og politiske sammenbrudd. Alle bankkonti ble frosset, middelklassen tapte alle sine sparepenger, arbeiderklassen ble stående uten jobber, og nedbetaling av den enorme utenlandsgjelda ble stanset.

Under opptøyene som fulgte, måtte president Fernando de la Rua rømme ut bakdøra til presidentpalasset, og i løpet av en periode på to uker hadde landet flere presidenter som også måtte gi opp.

Kritikerne av Kirchner-ekteparet beskylder dem for å ville skape et dynasti ved å bytte på makten. Som i USA kan ikke en president gjenvelges mer enn en gang, men i motsetning til USA kan han eller hun komme tilbake etter en pause.

Men mange argentinere synes ikke en slik kontinuitet taler imot dem. De vet hva de har og vil gjerne fortsette å ha det, i tråd med kampanjeslagordet til Fernandez: Vi vet hva som mangler, vi vet hvordan det skal gjøres.

SISTE NYTT

Siste nytt