Presidenten har forlatt Tunisia

Tunisias president Zine al-Abidine Ben Ali har forlatt landet. Landets statsminister sier han har tatt over som midlertidig president.

Video 9961dd9c-b521-493b-95c6-63e5ce134f7d.jpg

Det har vært voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og politi i Tunisia fredag. En amatørfotograf filmet en skyteepisode der en demonstrant skal ha blitt skutt av politiet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Fra tunisisk tv

Tunisias statsminister Mohammed Ghannouchi sa i en TV-tale fredag kveld at presidenten har forlatt landet, og at han selv har tatt over som midlertidig president.

Foto: TNRTTT
Video UD: Kjenner ikke til fengslet norsk-iraker

Utenriksdepartementet advarer nordmenn mot å reise til Tunisia, sier kommunikasjonsrådgiver Frode Overland Andersen.

Foto: NRK
Opprør i Tunisia

Politiet tok i bruk tåregass for å spre demonstrantene Tunisias hovedstad Tunis. Presidenten har erklært unntakstilstand og portforbud.

Foto: Christophe Ena / Ap

Statsministeren sier han lover å respektere grunnloven og gjenopprette ro og orden i landet.

– Jeg lover å respektere grunnloven og gjennomføre politiske, økonomiske og sosiale reformer som er blitt kunngjort, i samarbeid med alle politiske parter, sa Ghannouchi i en fjernsynstale fredag kveld.

UD advarer

Utenriksdepartementet ber reisende utvise forsiktighet og unngå store menneskemengder og demonstrasjoner i Tunisa.

Det skriver UD på sine nettsider i dag, etter at Tunisia i dag har innført unntakstilstand .

– Det er nødvendig ut ifra den sikkerhetssituasjonen som har utviklet seg i Tunisia nå, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Frode Overland Andersen til NRK.

Han forteller at UD ikke har noen fullstendig oversikt over hvor mange nordmenn som befinner seg i Tunisia nå, siden det ikke er krav om å registrere slike reiser.

– Vi oppfordrer de som allerede er der, til å holde seg oppdatert om utviklingen, og ikke minst følge de anvisninger de får fra lokale myndigheter, sier Andersen.

Evakuerer turister

Tidligere i dag sparket president Zine al-Abidine Ben Ali regjeringen, og sa at det vil bli lyst ut nytt valg i løpet av de neste seks månedene.

Det er tidligere innført portforbud mellom 17 og 07, og myndighetene truer med våpenbruk om ikke kravene etterkommes.

Flere turistgrupper blir nå evakuerte fra det nordafrikanske landet.

Verken Star Tour, Apollo, Ving eller Detur har norske turister i Tunisia nå.

– Vi starter opp i mars med turer til Tunisia. Mye kan ha endret seg innen den tid, sier informasjonssjef i Star Tour Lena Petterson til NRK.no

Detur kunne ikke svare på NRK.nos henvendelser fredag kveld. Selskapet har ingen turister i Tunisia nå, men skal etter planen starte med charterturer 12. februar.

Krever presidentens avgang

Den siste måneden har det vært omfattende demonstrasjoner og mye uro i landet. Demonstrantene krever at presidenten går av.

I dag har også opposisjonen i Tunisia krevd at presidenten gir seg, melder nyhetsbyrået AFP.

Og ifølge nyhetsbyrået Reuters har det tunisiske militæret i kveld omringet den internasjonale flyplassen utenfor Tunis.

Urolighetene er de verste som har rammet landet siden Ben Ali kom til makten for 23 år siden.

Ifølge menneskerettighetsgrupper er nesten 80 mennesker drept siden opprøret startet i desember.

Hammamet, Tunisia

Opptøyene har spredd seg til Middelhavsbyen Hammamet, der demonstrantene har satt fyr på bygninger som er koblet til presidentens menn.

Foto: CLOTILDE GOURLET / Afp

Brenner biler og plyndrer butikker

Opprøret startet 17. desember , da en 26 år gammel arbeidsløs akademiker ble nektet å selge grønnsaker fra en kjerre på gata. Han tok sitt eget liv i protest mot tilstanden i landet.

Han var dråpen som fikk begeret av sinne til å flyte over for mange unge og sinte tunisere. De har siden laget opprør i gatene, og satt fyr på biler og plyndret butikker.

Politiet har svart med køller, tåregass og skytevåpen, men opptøyene har ikke lagt seg. I går ba presidenten politiet om å slutte med skytingen i et håp om å roe gemyttene.

SISTE NYTT

Siste nytt