Hopp til innhold

Ben Ali sparker regjeringen i Tunisia

Tunisiske myndigheter har erklært unntakstilstand i hele Tunisia, og det innføres nattlig portforbud.

President Zine al-Abidine Ben Ali

Zine al-Abidine Ben Ali sparker regjeringen etter demonstrasjoner og omfattende uro i Tunisia. Bildet er fra en TV-tale til nasjonen torsdag. Da sa han at han ikke vil forandre grunnloven slik at han kan stille til valg i 2014.

Foto: HO / Reuters

Hammamet, Tunisia

Brann ved residensen til enn av president Zine al-Abidines bekjente på det populære turiststedet Hammamet.

Foto: CLOTILDE GOURLET / Afp

Samtidig innføres det forbud mot møter med mer enn tre personer, og myndighetene sier det vil bli brukt våpen dersom sikkerhetsstyrkenes ordrer ikke respekteres

Varsler nyvalg

Tunisias president, Zine El Abidine Ben Ali, har sparket landets regjering. Ifølge landets statsminiser varsler presidenten nyvalg innen seks måneder.

Ghannouchi, som skal ha fått i oppdrag å danne ny regjering.
Demonstrantene har krevd at Ben Ali, landets president i mer enn
23 år, går av.

13 drept

13 sivile er drept i sammenstøt med politiet under dagens demonstrasjoner i Tunisias hovedstad Tunis og byen Ras Jebel, melder nyhetsbyrået AFP.

Tåregass skal også ha blitt brukt mot folkemengden som demonstrerte utenfor innenriksdepartementet i hovedstaden.

Demonstranter skal ha besvart med å kaste stein mot politiet, noe som førte til mer tåregass og kaos.

Les også: 58 drept i Tunisia

Evakuerer turister

Den britiske turoperatøren Thomas Cook evakuerer 1.800 gjester fra Tunisia på grunn av opprør. Det melder britiske Sky News.

Norske Detur bekrefter overfor NRK at de har norske turister i området. De er imidlertid ikke kjent med noen planer om å evakuere deres gjester på det nåværende tidspunkt.

Reiseselskapet Apollo har ikke turister i området om vinteren.

UD vurderer situasjonen i landet fortløpende, men advarer ennå ikke nordmenn om å reise til Tunisia. Myndighetene i Sverige og Danmark advarer på sin side sine landsmenn om å besøke landet.

Samtidig fortsetter urolighetene i landet.

Les også:
Les også: – Slutt å skyte mot demonstrantene

Det til tross for at Tunisias president Zine al-Abidine Ben Ali så ut til å ha roet ned gemyttene blant arbeidere og arbeidsløse, etter sin tale til folket i går kveld, hvor han lovet politiske reformer, pressefrihet inkludert full tilgang til Internett og lavere matpriser.

I formiddag samlet tusenvis av mennesker seg igjen til protest mot det sittende regimet.

Om lag 5000 mennesker demonstrerte utenfor innenriksdepartementet i hovedstaden Tunis. De krever at Ben Ali, som har vært landets president i mer enn 23 år, går av.

Mens fagbevegelsen har oppfordret til generalstreik.

Mange er skeptiske til om ordene og løftene til presidenten vil bli fulgt opp av handling.

Kommentar: Derfor er tunisierne unge og sinte

Kan bli samlingsregjering

President Zine al-Abidine Ben Ali lovet også at han ikke vil stille til gjenvalg i presidentvalget i 2014.

I tillegg vil han endre loven slik at det kan holdes valg på ny nasjonalforsamling i forkant av presidentvalget, ikke samtidig, opplyser landets utenriksminister Kamel Morjane.

Presidenten med hoggtenner

Demonstrantene protesterer mot presidenten.

Foto: JOEL SAGET / Afp

I et radiointervju sier Morjane at det heller ikke er noe i veien for at Tunisia kan få en nasjonal samlingsregjering, slik lederen for et opposisjonsparti har krevd.

Feiret kommende frihet

I går kveld strømmet folk ut i gatene i hovedstaden Tunis for å feire presidentens kunngjøring om at landet kan vente seg mer frihet i årene som kommer.

– Vi hadde ikke ventet denne talen. Det viktigste er frihet, frihet, frihet, uttalte Mohamed Ali til internasjonale nyhetsbyråer, en av de mange lykkelige tunisierne som nå tror på en bedre framtid for det nordafrikanske landet.

Flere av demonstrantene ropte slagord til støtte for presidenten, som de mener har utvist stort mot.

Også i fattigere byer i innlandet, der mange demonstranter er blitt skutt av politiet de siste ukene, deltok mange i feiringen.

– Etter en dag med vold er alt forvandlet. Det er bare glede her nå. Om lag 4000 mennesker er ute i gatene for å takke landets leder, sier fagforeningsaktivisten Ismail Smida i byen Tataouine, om lag 50 mil sør for Tunis.

I Sidi Bouzid, byen der uroen startet med at en ung arbeidsløs akademiker satte fyr på seg selv i desember, sang og danset noen få mennesker i gatene.

Presse i endring

Samtidig var fjernsynssendingene nesten ikke til å kjenne igjen. Opposisjonelle som tidligere aldri har fått slippe til i statskanalen, dukket plutselig opp i torsdagens kveldssending.

Både Ben Alis fremste rival, Taoufik Ayachi, samt den sparkede lederen for Tunisias journalistlag, Naji Baghouri, fikk uttrykke sine meninger.

Politi i Tunisia

Sikkerhetsstyrkene i Tunisia er kalt ut for å dempe uroen.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Seerne kunne følge med på en livlig debatt om tunisiske medier, der en av deltakerne til og med kritiserte et medlem av presidentens familie, noe som til nå har vært tabu i tunisiske medier.

Endringene merkes også på Internett, der nettsteder som YouTube og Dailymotion begynte å virke igjen rett etter presidentens tale.

Nettutgaven til den franske avisen Le Monde er nå tilgjengelig for første gang på flere måneder.

To drept

Presidenten ga i TV-talen også sikkerhetsstyrkene ordre om å slutte å skyte mot demonstrantene, men under talen ble det likevel meldt at ytterligere to personer var drept i byen Kairouan. Ifølge øyenvitner var de drepte en ung elektriker og en industriarbeider i 40-årene som hadde deltatt i en fredelig demonstrasjon mot regjeringen.

I dag morges hadde imidlertid sikkerhetsstyrkene trukket seg tilbake fra gatene i hovedstaden Tunis, og kafeer og butikker var åpne som normalt, ifølge en reporter fra AFP.

Ifølge uoffisielle tall er minst 66 personer drept i forbindelse med uroen de siste ukene.

Opptøyene brøt ut i slutten av desember og er den største utfordringen mot presidenten siden han kom til makten i 1987. Bakgrunnen er stor misnøye med blant annet høy arbeidsløshet, fattigdom og korrupsjon.

SISTE NYTT

Siste nytt