NRK Meny
Normal

President skyldig i overgrep

Israels permitterte president Moshe Katsav har sagt seg skyldig i sex-overgrep. Dermed slipper han tiltale om voldtekt og  får en betinget straff.

Israels president Moshe Katsav
Foto: çãùåú / AFP

Innrømmelsen kommer i en avtale Katsav har inngått med riksadvokaten.

- Katsavs presidentperiode går ut om en måned. Fra å være landets statsoverhode er han nå blitt en kriminell som er dømt for seksualforbrytelser. Skammen vil følge ham for all ettertid, sa riksadvokat Menachem Mazuz.

Riksadvokat Menachem Mazuz

Israels riksadvokat Menachem Mazuz

Foto: GALI TIBBON / AFP

Sex-overgrepene Katsav har innrømmet straffeskyld for, begikk han  mot to kvinner som arbeidet for ham ved presidentkontoret.

Forsvarer rasende

Riksadvokaten benekter at han har behandlet Katsav mildt fordi han er en offentlig person., men advokaten til et av Katsavs ofre var rasende da han fikk vite om avtalen. Advokaten til den andre var ikke særlig mildere i sin reaksjon og sa hennes klient føler at hun er offer for andre gang.Også en kvinnerettsadvokat er negativ. Hun tror avgjørelsen vil skremme kvinner fra å anmelde sex-overgrep.

I avtalen innrømmer Katsav at han har begått en rekke overgrep mot en av kvinnene som arbeidet for ham og at han har trakassert en annen kvinnelig medarbeider.

Katsav kunne ha risikert opp til sju års fengsel. Nå slipper han med en betinget dom og må dessuten betale kvinnene erstatning.

En av Katsavs forsvarere sier at avtalen i dag ikke er noen seier for hans klient fordi han ble dømt.

Vanskelig å bevise

I vinter sa justisministeren at Katsav risikerte tiltale for å ha voldtatt en kvinnelig medarbeider og for å angrepet tre andre seksuelt. I dag sa riksadvokaten at det ville ha vært vanskelig å bevise den opprinnelige anklagen.

Rask avgang

Katsavs periode utløper i juli og Shimon Peres er allerede valgt til å etterfølge ham i den stort sett seremonille stillingen.

Det er imidlertid ventet at Katsav, etter dagens hendelser, vil søke om avskjed og gå av i løpet av noen dager. Han har en stund vært permittert fra presidentoppdraget på grunn av anklagene mot ham. 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt