Valgkommisjonen kunngjorde i dag at president Museveni ender opp med 58,64 prosent av stemmene mot Wines 34,8 prosent.
– Valgkommisjonen erklærer Yoweri Museveni som valgt til president av Republikken Uganda, sa valgkommisjonens leder Simon Mugenyi Byabakama på en pressekonferanse lørdag ettermiddag.
President Yoweri Museveni (76) har styrt Uganda i 35 år.
Foto: Badru Katumba / AFPDommeren oppfordrer alle til å akseptere og respektere valgresultatet og forholde seg rolige. Han minnet presidentens tilhengere om koronapandemiens farer i sin feiring av seieren.
Valgmyndighetene har blitt stilt spørsmål om hvordan stemmene fra ulike valgdistrikter har blitt rapportert inn, gitt at tilgangen til internett har vært stengt.
Foreløpig sliter de med å gi et fullgodt svar, skriver nyhetsbyrået Associated Press. De hevder at de laget sitt eget system, men kan ikke forklare hvordan det fungerte.
Mener valget er en skam
Bobi Wine, hvis egentlige navn er Kyagulanyi Ssentamu, hevder at den sittende presidentens seier i torsdagens presidentvalg er basert på fusk og beskriver valget som en «stor skam». Wine var en av 10 kandidater som stilte i presidentvalget.
I går meldte Wine at militæret har kontroll på hjemmet hans og at han og familien ikke fikk lov til å bevege seg ut av porten.
En talsmann for hæren sier til nyhetsbyrået Reuters at det er til det beste for hans egen sikkerhet, for å hindre at han utsettes for fare.
– Jeg er veldig sikker på at vi slo diktatoren. Folket i Uganda har overveldende stemt for nytt lederskap fra en diktatorisk til en demokratisk regjering, sa Wine til journalister som kom til hjemmet hans i Magere på fredag.
Han hevder at han og partiet sitter på videoer som dokumenterer valgjuks. Og at de nå vurderer hva de skal gjøre videre. Det er mulig å bringe valgresultatet inn for landets høyeste domstol.
Valgkommisjonen på sin side sier Wine må bevise sine anklager om juks.
Soldater vokter hjemmet til Bobi Wine og familien får ifølge Bobi Wine ikke slippe ut.
Foto: Yasuyoshi Chiba / AFPVisepresidenten mistet plassen
Popstjernen vokste opp i slummen og som ble populær med sine tekster om økonomisk og sosial rettferdighet. Han gikk til valg med krav om endring i landet som Yoweri Museveni har styrt i over 35 år.
Museveni har tidligere kritisert afrikanske ledere som nekter å gå av. Men han har selv fått fjernet grensen på hvor mange ganger en president kan bli gjenvalgt og hvor gammel man kan være. I valgkampen la han vekt på sin lange erfaring og stabilitet for landet.
Wines parti, National Unity Platform (NUP), ligger an til å bli det største opposisjonspartiet i nasjonalforsamlingen. Den foreløpige opptellingen viser at partiet ser ut til å ha vunnet åtte av ni valgdistrikter i hovedstaden Kampala.
Minst 15 av regjeringens statsråder samt visepresident Edward Ssekandi skal ha mistet sine plasser i nasjonalforsamlingen. De skal ha tapt for kandidater fra Wines parti, ifølge lokale medier.
I forrige periode var NUP kun representert med Wine, som var registrert som uavhengig kandidat.
Det er spesielt yngre velgere og folk i byene, frustrert over høy arbeidsledighet og korrupsjon, som har sluttet opp om Wine.
Bobi Wine møtte journalister hjemme på fredag ettermiddag.
Foto: Sumy Sadruni / AFPVerste valgkampen på mange år
Politiker-popstjernen har oppfordret folk til å demonstrere dersom de føler at resultatet er urettferdig.
Presidenten på sin side har advart om at voldelige opptøyer vil bli betraktet som forræderi.
Ifølge valgkommisjonen avla 52,22 prosent av landets nær 18 millioner registrerte velgere stemme i valget.
Valgkampen opp mot valget var preget av den verste volden på mange år. Minst 54 mennesker er blitt drept.
Strenge koronarestriksjoner ble ifølge FN brukt til å hindre opposisjonen, og spesielt Wines parti, i å drive valgkamp. En rekke opposisjonspolitikere skal ha blitt trakassert og arrestert. Bruk av sosiale medier og kommunikasjons-app'er ble forbudt og medierapportering slått ned på.
Bobi Wine selv ble pågrepet flere ganger. Han hevder at partirepresentanter ble truet og jaget bort fra valglokaler.
Han har anmodet Den internasjonale straffedomstolen om å undersøke påstandene om bruk av tortur og andre maktgrep fra sikkerhetsstyrkene.
Tilhengere av Yoweri Museveni feirer nyheten om at presidenten har vunnet valget.
Foto: Yasuyoshi Chiba / AFPKritikk fra valgobservatører
Valgobservatører fra EU, FN og andre menneskerettighetsgrupper ble nektet å overvåke valget, mens observatører fra Den afrikanske union og Det østafrikanske fellesskap fikk være til stede.
Lederen for AUs observatørgruppe sier til nyhetsbyråer at deres oppdrag har vært begrenset til hovedstaden Kampala, slik at de ikke kan si noe om valget har gått rett for seg.
Det østafrikanske fellesskap sier at valget i hovedsak var fredelig, selv om de har notert tilfeller av overdreven maktbruk. De kommenterer i tillegg at tilgangen til internett ble stengt, at valglokaler enkelte steder åpnet for sent og at noen ikke hadde nok utstyr til å verifisere velgere.