Hopp til innhold

Plan international Norge: – Jentene får ikke et verdig liv

Hvert år blir 15 millioner jenter giftet bort som barn. Det tilsvarer 40.000 barneekteskap hver dag. Spesielt blant syriske flyktninger har barneekteskap økt den siste tiden.

Barnebrud

BARNEBRUDER: Marwa (17) og Maryam Mohammed (23) ble begge gift som tenåringer: Marwa da hun var 14, Maryam da hun var 17. Begge er skilt.

Foto: NRK

Søndag kunne NRK fortelle om syriske Nathali som blir giftet bort i en alder av 14 år.

Seks år etter at krigen i Syria startet, har barneekteskap blant syriske flyktninger økt kraftig. Ifølge noen anslag er antall barneekteskap fire ganger høyere blant syriske flyktninger i dag, enn blant syrere før krigen.

– Jentene får ikke et verdig liv. De mister all mulighet til å ta utdanning, de kommer ikke til å få seg en jobb, og kanskje føder de barn i ung alder, når kroppen ikke er klar for det. Dette er ikke bra, sier Siv Meisingseth, kommunikasjonssjef i Plan international Norge.

– Hovedårsaken er fattigdom

Hvorfor har det blitt større blant syrere og i flyktningleirene?

Siv Meisingseth

FATTIGDOM: Kommunikasjonssjef i Plan international Norge, Siv Meisingseth, sier at fattigdom er hovedårsaken til at foreldrene velger å gifte bort barna sine.

Foto: NRK

– Det er som regel fattigdom som er årsaken til at foreldre velger å gifte bort barna sine. I flyktningleirene så kan det også være sikkerhet, noen tenker at det er bedre å gifte bort barnet enn at det skal gå rundt å være fri, så det er veldig sammensatt.

Ifølge en FN-studie fra i år, er en fjerdedel av syriske flyktningjenter mellom 15 og 17 år i Libanons Bekaa-dal gift. Og nesten en tredjedel av jentene og kvinnene som i dag er mellom 20 og 24 år, ble giftet bort før de fylte 18.

– Må rydde opp i eget hus før vi krever noe av andre

Meisingseth mener det er viktig å få til en endring i den norske ekteskapsloven, som gir barn i 16 og 17 års alderen lov til å gifte seg hvis de får samtykke av foreldrene og fylkesmann, før man krever noe av andre land.

– Vi krever at barna i andre land skal være 18 år når de gifter seg, og da kan vi ikke ha en praksis som dette i Norge. Vi mener vi må rydde opp i eget hus før vi kan kreve at andre land innfører 18 årsgrense.

– Vi mener det skal være skikkelig fokus på jenters rettigheter, og det er det for så vidt gjennom vår statsministeren som fokuserer mye på dette. Men samtidig så vet vi at utenrikskomiteen ba om at vi skulle ha et ekstra fokus på jenters rettigheter og øke bistanden til juridiske rettsvern for barneekteskap i utviklingsland. Det har vi ikke sett noe av så langt, og det etterlyser vi, så der må regjeringen komme på banen å si noe, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt