NRK Meny
Normal

Nekter for å ha drept modellkjæresten

Oscar Pistorius erklærte seg ikke skyldig i drapsanklagene da han møtte i retten i Sør-Afrika i morges.

Oscar Pistorius i retten

Oscar Pistorius hadde en alvorlig mine da han ankom retten. June Steenkamp sitter nederst til høyre i bildet.

Foto: Themba Hadebe / Ap

Oscar Pistorius

Ett av nøkkelspørsmålene under rettssaken er om Pistorius hadde på seg protesene da han skjøt og drepte kjæresten.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

Den 27 år gamle friidrettsutøveren er tiltalt for å ha skutt og drept modellkjæreste Reeva Steenkamp i deres felles hjem i Pretoria på 14. februar i fjor.

27-åringen var kledt i svart dress og svart slips da han ankom retten like før klokken 9. Han så tydelig preget og nervøs ut da han møtte blikket til familien og pressen som var til stede i salen.

Artikkelen oppdateres fortløpende

Da tiltalen mot ham ble lest opp i formiddag, svarte Pistorius at han ikke erklærer seg skyldig på noen av punktene i tiltalen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Pistorius-saken» i nytt vindu

Han opprettholder forklaringen om at han trodde Steenkamp var en innbruddstyv da han skjøt. Han avviser både at de hadde kranglet den kvelden og at skuddene var med overlegg.

– Hørte kvinneskrik og skudd

Først ut til å forklare seg var påtalemyndighetens vitne Michelle Burger, som var nabo av paret.

– Vi hørte en kvinne skrike og rope etter hjelp rundt klokken tre om natten, forklarer Burger. Hun sier også at hun og ektemannen hørte fire skudd.

Pistorius forsvarer sår derimot tvil om denne påstanden, siden Burgers hus ligger 177 meter unna. Han mener det er for langt unna til at de kan ha hørt det de hevder å ha hørt.

Ifølge uttalelsen Pistorious' advokat leste opp har flere andre naboer sagt at de ikke har hørt krangling den aktuelle kvelden.

Advokat Kenny Oldwadge sier de også vil bevise at bevisene er forfalsket.

– Åstedet var forurenset og manipulert. Dette vil vi føre bevis for, sier Oldwadge.

Fryktet inntrenger

I dag startet rettssaken mot Pistorius, en rettssak som har så stor offentlig interesse i Sør-Afrika at det er startet en egen tv-stasjon som vil dekke rettssaken 24 timer i døgnet.

Oscar Pistorius og Reeva Steenkamp

Oscar Pistorius og Reeva Steenkamp fotografert sammen tre måneder før sistnevnte ble skutt og drept.

Foto: Lucky Nxumalo / Ap

Utenfor rettsbygningen flyr kameradroner over folkemengden og en rekke tv-stasjoner sender direkte.

Selv har Pistorius nektet all skyld for skuddene han avfyrte gjennom baderomsdøren og som tok livet av kjæresten.

Pistorius har i det eneste avhøret han har vært i forklart at han skjøt mot en skikkelse på baderommet fordi han fryktet det var en inntrenger som var i ferd med å skade ham og Steenkamp.

Påtalemyndigheten i Sør-Afrika mener derimot at Pistorius skjøt Steenkamp med vilje etter at paret hadde kranglet, og at han senere har løyet om episoden.

Vil tilgi

Steenkamps mor June ankom rettsbygningen kledd i svart mens regnet lavet ned i den sørafrikanske byen. Også Reevas bror og søster er til stede når Pistorius skal avgi sin forklaring.

– Jeg vil se Oscar, virkelig stirre ham dypt inn i øynene og få sannheten om hva han har gjort mot Reeva, uttalte June Steenkamp i forkant av rettsmøtet til britiske medier.

– Samme hva slags utfall det blir av rettssaken, vil jeg være klar til å tilgi ham. Men først vil jeg tvinge ham til å se på meg og se den smerten han har påført meg, sier Steenkamp.

Moren vil trolig få muligheten til blikkontakt siden avdødes familie skal sitte rett ved tiltalte i salen.

Risikerer 25 års fengsel

Pistorius ble født uten leggbein, og måtte amputere begge beina fra kneet og ned da han var elleve måneder gammel. Et av spørsmålene som skal besvares under rettssaken er hvorvidt 27-åringen hadde på seg protesene eller ikke da han skjøt kjæresten.

Ifølge CNN mener påtalemyndigheten at han tok seg tid til å ta på seg protesene før han gikk bort til baderomsdøren og skjøt Steenkamp med vilje.

Dersom han blir funnet skyldig i overlagt drap, risikerer han maksimumsstraffen på 25 års fengsel.

June Steenkamp

June Steenkamp (i midten) ankommer rettssaken mot Oscar Pistorius mandag morgen.

Foto: MIKE HUTCHINGS / Reuters

Han kan alternativt bli dømt for uaktsomt drap, dersom retten kommer fram til at han ikke hadde til hensikt å ta livet av kjæresten.

Pistorius er i tillegg til drapsanklagen tiltalt for ulovlig besittelse av ammunisjon til et våpen han ikke hadde bæretillatelse for. Han er også anklaget for to tilfeller av ulovlig våpenbruk i forkant av Steenkamps død.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt