Pistorius kan bli sittende

Drapsdømte Oscar Pistorius kan slippe ut av fengsel allerede på fredag etter å ha sonet bare en sjettedel av straffen, men justisministeren i Sør-Afrika undersøker om han kan stoppe det.

SAFRICA-PISTORIUS/ From the Files - Oscar Pistorius Due to be Released

Han gråt da dommen falt i fjor, og nå kan det komme nye tårer dersom han blir nektet løslatelse.

Foto: POOL / Reuters

«Blade Runner», atleten Oscar Pistorius, ble i oktober i fjor dømt til fem år i fengsel for uaktsomt drap på samboeren Reeva Steenkamp.

Sørafrikansk lov tillater at fanger som har dommer på fem år eller mindre kan be om å få sone store deler av straffen i husarrest.

Det har Pistrius og hans advokater gjort, og fengselsmyndighetene i landet meldte for to måneder siden at 28. åringen kunne forlate fengselet nå førstkommende fredag. Grunnen var hans gode oppførsel.

SAFRICA-PISTORIUS/ From the Files - Oscar Pistorius Due to be Released

Oscar Pistorius var den mest profilerte idrettsutøveren i Sør-Afrika da han ble siktet for drapet på sin samboer.

Foto: Max Rossi / Reuters

Fornærmelse mot voldsofre

Beslutningen fra benådningsdomstolen ble heftig kritisert av familien til den avdøde Reeva Steenkamp og foreningen Progressive Women's Movement of South Africa, skriver Associated Press.

Kvinneforeningen mener beslutningen er en fornærmelse mot voldsofre. De mener også at løslatelsen er spesielt belastende fordi den skjer i august, som er kvinnemåneden i Sør-Afrika.

SAFRICA-JUSTICE-APARTHEID-DEKOCK

Landets justisminister, Michael Masutha, ser nå om han har myndighet til å holde Pistorius fortsatt fengslet.

Foto: MUJAHID SAFODIEN / Afp

Kan endre vedtaket

Justisdepartementet har sendt ut en melding til Associated Press der de slår fast at justisminister Michael Masutha skal revurdere beslutningen fra benådningsdomstolen.

– Han vil undersøke om beslutningen var riktig og om den var i henhold til loven i Sør-Afrika. Han vil også undersøke om han har myndighet til å endre vedtaket, står det i meldingen.

Les også: Pistorius dømmes til fem år i fengsel

En beslutning fra justisministeren vil komme før Pistorius slipper ut på fredag.

Selv om Pistorius nå ligger an til å kunne sone resten av sin straff under langt hyggeligere forhold enn det fengselsmyndighetene til nå har bydd på, er det ikke sikkert at han kan regne med hjemmehygge i lang tid.

Selve dommen på fem år i fengsel skal gjennom en høring i høyesterett i november. Der vil rettens medlemmer bli bedt om å forkaste dommen på fem år i fengsel for uaktsomt drap, og dømme Pistorius for overlagt drap.

Det har en strafferamme på minimum femten år i fengsel.

SISTE NYTT

Siste nytt