Hopp til innhold

Piratgjenger med desperate fiskere herjer i kriserammede Venezuela

Gjenger med arbeidsløse fiskere tyr til sjørøveri mot sine tidligere kolleger og venner i Venezuela.

Venezuela Undone - Piracy

Fiskere hviler etter å ha solgt fisk på det lokale markedet i Cumana i staten Sucre. Fiskeindustrien har i likhet mest resten av Venezuela kollapset.

Foto: Rodrigo Abd / Ap

Venezuelas en gang så voksende oljeøkonomi er nede i knestående under nåværende president Nicolás Maduro. I de lavtliggende jordbruksområdene vest i landet dør kyr av sult, bønder står i matkø for å kjøpe avlinger de en gang dyrket selv før det ble slutt på gjødselen. De mineralrike statene i vest produserer ikke lenger metall, skriver nyhetsbyrået AP.

Landet eier en av verdens største oljereserver, men har havnet i krise etter at prisene på råolje har falt.

– Jeg har ikke sett slik total implosjon uten at det har vært forårsaket av en krig, sier den venezuelanske økonomen Alejandro Grisanti til AP.

Fiskekollaps

En gang var Venezuela også et av de landene hvor det ble fisket mest tunfisk i verden, men i likhet med det meste annet har også fiskeindustrien kollapset. I 2004 ble det fanget 120.000 tonn tunfisk i Venezuela, i år har tallet sunket til en tredjedel.

Venezuela Undone - Piracy

Landsbyboere bærer kistene til drepte menn fra en fiskerfamilie i Cariaco i staten Sucre. Fem politibetjenter er siktet for å ha stormet landsbyen og drept mennene som man mistenker var en del av en piratgjeng.

Foto: Rodrigo Abd / Ap

Fiskerne som ikke har gitt opp blir i stadig større grad ofre for piratene som nå terroriserer den fattige kyststaten Sucre.

De stjeler fangsten og motorene til fiskerne, binder dem og kaster dem over bord. Noen ganger skyter de dem også. Dette har skjedd daglig så langt i år.

– Folk kan ikke lenger livnære seg på fiske, så de bruker båtene til de få valgene de har igjen: Smugling av gass, narkotikatrafikk og sjørøveri, sier Jose Antonio Garcia, lederen i statens største fagforening.

– Må drepe kjeltringene

I landsbyen Punta de Araya møtte nyhetsbyrået tenåringen Flaco Marval som har mistet både faren og to fettere i piratangrep.

Da han fikk nyss om at de var på vei for å ta resten av familien, hentet han og flere mannlige slektninger skytevåpnene de hadde laget av avløpsrør. De tok dop for å øke energinivået og gikk ut i gatene for å patruljere.

– Vi må bare drepe disse kjeltringene så kan vi gå tilbake til å fiske slik vi alltid har gjort, sier han til AP.

APTOPIX Venezuela Undone - Piracy

Medlemmer av Marval-familien patruljerer gatene etter å ha fått informasjon om at piratene er på vei for å ta dem.

Foto: Rodrigo Abd / Ap

Fiskere raner hverandre

Flaco mistet slektningene sine i september. Onkelen Edecio var ute på havet med seks av familiemedlemmene da de hørte skudd.

– Det er ikke noe sted å løpe når du blir stoppet midt på havet, så jeg begynte bare å be, forteller Edecio.

Etter å ha stjålet nattens fangst og båtens motor, skjøt piratene Edecios eldste barn og to andre.

– Du hører ordet pirater og tenker på menn som raner containerskip i Afrika. Men det er bare fattige fiskere som raner andre fattige fiskere, forteller advokaten Luis Morales fra Sucre.

– Det er samme type kriminalitet vi ser i gatene, bare at det nå har spredt seg til havet. I morgen vil det bli en del av livet på gårdene eller i fjellene.

SISTE NYTT

Siste nytt