NRK Meny
Normal

120 skadd under voldsomme demonstrasjoner

En politimann skal være skutt og drept og 120 demonstranter såret etter landsomfattende protester mot president Nicolás Maduro i Venezuela

VENEZUELA-CRISIS-OPPOSITION-PROTEST

Det kommer advarsler om at Venezuela er i ferd med å synke ned i diktaturet.

Foto: GEORGE CASTELLANOS / Afp

– Dette må fortsette å vokse så regjeringen forstår, en gang for alle, at dette er alvorlig, sier tidligere presidentkandidat Henrique Capriles, representant for opposisjonskoalisjonen MUD, til Reuters.

Ifølge Capriles er flere enn 120 demonstranter skadd og 147 er pågrepet av politiet etter sammenstøt. En politimann skal være skutt og drept i delstaten Miranda, skriver Reuters.

Les også: Venezuela: - Passert grensa til diktatur - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer

Vil fjerne presidenten

Demonstranter har sperret hovedveien i hovedstaden Caracas, og skoler og butikker ble stengt da folk gikk ut i gatene og krevde presidentens avgang. Politiet har brukt tåregass mot demonstranter i flere byer. I delstaten Tachira skal vinduene i tungt bevoktede valgkontor være knust, og det er sprayet slagord mot myndighetene ved inngangen.

Venezuela Political Crisis

Opprørspolitiet skal ha oppført seg brutalt da de konfronterte demonstrantene.

Foto: Rodrigo Abd / Ap

I en video delt på sosiale medier roper en ung mann i ansiktet på en soldat:

– Jeg er sulten, Hvis du skal skyte meg fordi jeg er sulten, skyt meg!

Venezuelas opposisjonsparti oppfordrer til en 12-timers generalstreik fredag for å legge press på landets president Maduro, som de mener har «forlatt sin post» midt i en stadig dypere økonomisk og politisk krise i landet.

Tegn på diktatur

Det siste avgjørende skrittet mot diktatur i landet, kom etter manges mening i forrige uke.

Da satte landets valgkommisjon en stopper for opposisjonens forsøk på å holde en folkeavstemning for å prøve å avsette president Nicolás Maduro. Opposisjonen måtte samle underskrifter fra 20 prosent av velgerne, men torsdag sa valgkommisjonen at prosessen er utsatt på grunn av fusk:

– Det er ikke mer demokrati igjen. Det er et regime som har sluttet å avholde valg og har arrestert opposisjonen og journalister. De har passert grensa til rent autoritært diktatur, sier Leiv Marsteintredet, 1.-amanuensis i Latin-Amerikastudier ved Universitetet i Oslo til NRK.

Opposisjonen kalte det et statskupp og sa også at det har blitt utstedt arrestordre på åtte sentrale opposisjonsmedlemmer, ifølge nyhetsbyråene.

– Regjeringa vil ha vold eller underkastelse, sier Jesus Torrealba, talsperson for opposisjonskoalisjonen MUD.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt