Lokker med økt lønn for å hindre opprør i Venezuela

Motstandere av Venezuelas omstridte president Nicolás Maduro truer med generalstreik og massedemonstrasjoner. Presidenten svarer med løfter om å heve minstelønna til alle arbeiderne med 40 prosent.

Nicolas Maduro snakker til sine tilhengere

LOVER MER LØNN: Misnøyen med president Nicolás Maduro øker i Venezuela. Landets økonomiske krise fører til mat- og medisinmangel og lange køer. Her snakker Nicolás Maduro til sine meningsfeller i Caracas 26. oktober i år.

Foto: DANIEL STAPFF / Afp

– Jeg lover å underskrive en generell økning i arbeidernes minstelønn på 40 prosent, sa Maduro under en offentlig tale torsdag.

Det var i forbindelse med en offentlig seanse der presidenten skulle åpne et nytt boligprosjekt for trengende at han kom med løftet om å øke arbeidernes minstelønn, i et forsøk på å roe ned den betente situasjonen.

Dagen før hadde motstandere som ønsker å kvitte seg med presidenten arrangert massedemonstrasjon i gatene mot Maduro, og truet med en tolvtimers lang generalstreik på fredag.

Demonstrasjoner i Venezuela

SE VIDEO: Hundretusener demonstrerte i gatene onsdag, også tilhengere av president Nicolas Maduro. Noen steder ble det voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politi. KILDE: AFPTV.

Mangler mat og medisiner

Den politiske koalisjonen, MUD, beskylder landets sosialistiske president for å være årsaken til at landet har havnet i en dyp økonomisk krise.

Venezuela eier en av verdens største oljereserver, men har havnet i krise etter at prisene på råolje har falt.

Venezuelanerne mangler både mat og medisiner, og misnøyen stiger. Mer enn 75 prosent av befolkninga er misfornøyde med Maduro, viser nye meningsmålinger ifølge AFP.

Humøret til opposisjonspartiene har ikke blitt bedre av at president Maduro klarte å sette en stopper for deres planer om å holde en folkeavstemning om å fjerne den sittende presidenten fra makta. Flere eksperter mener landet i praksis har blitt et diktatur.

Tidligere denne uka brøt det ut full krangel i parlamentet da presidenten anklaget flertallet i nasjonalforsamlinga for kuppforsøk.

Køståing i Venezuela
Foto: HENRY ROMERO / Reuters

Hardt rammet av lave oljepriser

Ifølge nyhetsbyrået AP er det uklart om løftet om høyere lønninger har falt i god jord hos venezuelanerne, som daglig står timevis i kø utenfor dagligvarebutikker for å kjøpe mat eller kommer tomhendte hjem.

Ute på gata koster matvarer fem til ti ganger mer enn i de statlige supermarkedene.

Hundretusener protesterte i gatene mot presidenten onsdag. Også tilhengere av president Maduro tok til gatene.

Noen steder brøt det ut voldelige sammenstøt. En polititjenestemann skal ha blitt drept i den nordlige delstaten Miranda, skriver AP.

Tre andre personer skal ha blitt skutt i byen Maracaibo i forbindelse med massedemonstrasjonen. Også tidligere har demonstranter mistet livet eller blitt skadet i landsomfattende demonstrasjoner mot presidenten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger