NRK Meny
Normal

Pinlige presidentøyeblikk

USAs president Barack Obama gjorde et stort innhogg i sin egen tabbekvote da han besøkte Irland og Storbritannia denne uka.

Video Obama snakket oppå «God save the queen»

Obama snakket oppå «God save the queen»

Alle har vel hatt øyeblikk der de har ønsket seg evnen til å skru tilbake tida. Dette gjelder åpenbart presidenter også.

Under sitt Europa-besøk denne uka, har president Barack Obama gjentatte ganger tråkket i salaten - også med selveste dronninga til stede.

«Udyret» satte seg fast

Obama innleda Europa-turneen sin i Irland, og allerede den første dagen ble flere hundre irer vitner til ukas første presidenttabbe.

En av bilene i Obamas følge greide nemlig å sette seg fast på vei ut av den amerikanske ambassaden i Dublin.

De spesialbygde presidentbilene er konstruert for å tåle de fleste angrep og farlige situasjoner. Likevel klarte en liten metallbit i ambassadeporten å stoppe bilen, som går under kallenavnet «udyret», og resten av presidentfølget.

Det er ikke kjent om presidenten selv satt i bilen som ble berørt, eller om han satt i en annen bil i følget. Sikkerhetsvakter var øyeblikkelig på plass for å bistå, og av sikkerhetsmessige årsaker ble «udyret» omringa av flere biler som var med i presidentens følge.

Video Her bråstopper Obamas bil

Her bråstopper Obamas bil

Bomma med tre år

Men det stoppa ikke her. Presidenten gjorde nye innhogg i tabbekvota allerede neste dag. Da var han på plass i London, der han blant annet skulle signere gjesteboka i Westminster Abbey.

Da han fikk penna mellom fingrene ble han imidlertid usikker på hvilken dag det var. Ifølge avisa Daily Mail spurte han derfor dekan John Hall for å være helt sikker. Likevel greide han å skrive feil dato, og han bomma ikke bare med én dag eller to, men med tre år.

«Barack Obama, 24. mai 2008», står det i gjesteboka. Selv ikke hans kone Michelle, som sto bak presidenten og signerte boka etter han, greide å hindre bommerten.

Det er mulig presidenten drømte seg bort til valgkampen for tre år siden. Uansett er det godt gjort å bomme med hele tre år.

Barack Obama signerte med feil dato

«It’s been a great privilege to commemorate on common heritage, and common sacrifice», skrev Barack Obama i gjesteboka, før han undertegna med sin egen signatur og datoen 24. mai 2008.

Foto: John Stillwell / Ap

Pinlig øyeblikk

Samme kveld skulle han utbringe en skål for dronning Elisabeth under en bankett. Også her ble det kluss med tiden.

Ved en misforståelse begynte orkesteret å spille den britiske nasjonalsangen «God Save the Queen» da Obama var halvveis i talen. Han fortsatte imidlertid talen mens musikken spilte, noe som bryter med britisk etikette.

Dronninga ga ham noen underlige blikk, og både middagsgjestene og fjernsynspublikummet var vitner til et pinlig øyeblikk.

Da han var ferdig med talen, hevet han glasset for å hedre dronninga, men fordi orkesteret fremdeles spilte, var det ingen av de andre som drakk av glassene.

Først da orkesteret var ferdig med å spille ble skålen fullført.

Barack Obama og dronning Elizabeth

Obamas skål førte til et pinlig øyeblikk da orkesteret satte i gang med nasjonalsangen før presidenten hadde avslutta talen.

Foto: LEWIS WHYLD / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt