Hopp til innhold

Pavens hovmester stilles for retten

Den tidligere hovmesteren til pave Benedikt XVI vil bli tiltalt for dokumenttyveri og lekkasjer til mediene.

Paolo Gabriele og pave Benedict XVI

Paolo Gabriele og pave Benedict XVI sammen på Petersplassen i Roma i mai i år. Gabriele fulgte paven fra han stod opp til han la seg. Oppgavene spente fra å servere frokost og hjelp til påkledning til å følge ham rundt når paven utførte sine plikter.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters

Tidligere hovmester Paolo Gabriele (46) anklages for å ha stjålet hemmelige dokumenter fra pavens kontor og gitt dem videre til journalister.

Paolo Gabriele var en av svært få som hadde full tilgang til pavens kontor og private boenhet i Vatikanet.

Han anklages i tillegg for å ha stjålet en sjekk til en verdi av 100.000 dollar fra paven, som var skrevet ut til paven fra et katolsk universitet.

Det skal ha blitt funnet både dokumenter og kopiutstyr hjemme hos Gabriele, som bor i en leilighet i kirkestaten sammen med sin familie. Som sivilt ansatt er han ikke underlagt de strenge sølibatreglene som paven og de øvrige kirkens menn plikter å følge.

Etterforskerne mener Gabriele samarbeidet med en av Vatikanets dataeksperter, Claudio Sciarpelletti. Han blir også tiltalt, men anses ikke som hovedmannen.

«Ondskap overalt»

46-åringen skal ha forklart at han lekket de hemmelige dokumentene fordi han så «ondskap og korrupsjon overalt i kirken».

– Jeg var sikker på at et sjokk, selv et mediasjokk, ville være sunt for å få kirken på rett spor igjen, har hovmesteren sagt i avhør.

Gabrieles forsvarer sier at klienten holder fast på at han handlet i den katolske kirkes interesse da han tok papirene.

«Vatileaks», som lekkasjene ble døpt, har gitt innsyn i både krangler, konflikter, konspirasjoner og korrupsjon på høyt nivå.

Boken «Hans hellighet»

Det var en intern etterforskningskomité i Vatikanet som pekte ut hovmesteren som «dokumenttyven», etter at den avslørende boken «Hans hellighet» hadde skapt furore i de kirkelige kretsene og i Italia for øvrig.

Gianluigi Nuzzi

Det var etter at boken til Gianluigi Nuzzi om Vatikanet og paven kom ut i januar at 'bråket' startet.

Foto: Domenico Stinellis / Ap

I boken, som har blitt en bestselger, ble det fremlagt en rekke dokumenter og mengder med korrespondanse, hvor blant annet paven og hans sekretær drøftet ulike embetsforbrytelser i Vatikanets administrasjon.

Den administrative styringen av kirkestaten er delegert fra paven til en kommisjon av sju kardinaler, som igjen leder en stab av sivilt ansatte.

Innholdet i de interne dokumentene har satt både paven og hans nærmeste rådgivere i forlegenhet. Også tvilsomme transaksjoner i Vatikanets egen bank er avslørt.

Gabriele er mistenkt for å være kilden til forfatteren, den italienske gravejournalisten Gianluigi Nuzzi.

Gabriele skal, ifølge Vatikanets dommer, ha tatt kopier av dokumentene og overlevert til Nuzzi.

Men han har også overlevert et sett av de samme kopiene til sin sjelesørger, en prest som betegnes som «B» i tiltaledokumentet. Denne «B» skal ha brent kopiene han fikk.

Boken og de øvrige lekkasjene har fylt spaltemeter på spaltemeter i italiensk presse og blitt belyst fra alle vinkler i nyhetssendinger på fjernsynskanaler.

Vatikanet betegnet boken «Hans hellighet» som et kriminelt verk og lovet å forfølge både kilden, forfatteren og forlaget.

Den tidligere hovmesteren var fengslet i over 50 dager før han ble satt i husarrest i juli i påvente av påtalemyndighetens beslutning. Rettssaken kan tidligst starte i oktober. Han risikerer opp til seks års fengsel.

SISTE NYTT

Siste nytt