Papandreou vant valget i Hellas

Statsminister Costas Karamanlis erkjenner motpartens valgseier i valget på ny nasjonalforsamling i Hellas. George Papandreou er klar til å følge i sin far og farfars fotspor som regjeringssjef.

George Papandreou

PASOK-leder George Papandreou.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

– Karamanlis har ringt PASOK-leder George Papandreou og gratulert ham med seieren, opplyser Karamanlis’ parti Nytt demokrati i en pressemelding.

Costas Karamanlis

Statminister Costas Karamanlis da han avga sin stemme tidligere i dag.

Foto: GRIGORIS SIAMIDIS / REUTERS

Karamanlis har også i kveld kunngjort at han ville gå av som partileder.

Rent flertall

Opptelling av stemmene så langt viser at sosialistpartiet PASOK har fått 43,53 prosent av stemmene, mens Nytt demokrati har fått 35,62 prosent.

Prognoser viste tidligere i dag at sosialistpartiet PASOK lå an til å få rent flertall, rundt 160 av 300 seter, i nasjonalforsamlingen.

– Det er en stor seier, en historisk seier, sier PASOKs nestleder Evangelos Venizelos.

Økonomi viktigst i valgkampen

Den økonomiske situasjonen har vært et sentralt valgkamptema. Hellas har et budsjettunderskudd som tilsvarer 6 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP).

Økende arbeidsledighet og misnøye med utdanningssystemet, velferdsordninger og illegal innvandring er blant utfordringene en ny regjering må gå løs på.

De to partiene har foreslått svært ulike løsninger på problemene.

PASOK ønsker en stimuleringspakke på 3 milliarder euro, drøye 25 milliarder kroner. Dette skal finansieres ved hjelp av skatter fra de rikeste og skal gi en hjelpende hånd til de fattigste.

Nytt demokrati har på sin side argumentert for å kutte de offentlige utgiftene og skjerpe kampen mot skatteunndragelser.

Tredje Papandreou-leder

Valgseieren betyr at PASOKs leder George Papandreou vil bli den tredje fra Papandreou-familien til å styre Hellas siden andre verdenskrig.

Faren hans, Andreas Papandreou, grunnla PASOK i 1974, og var statsminister i to perioder.

Farfaren, som også het George Papandreou, var Hellas’ første statsminister etter landets frigjøring fra tysk okkupasjon i 1944.

SISTE NYTT

Siste nytt