Hopp til innhold

Pengeskjeletter ut av skapet

Det faller stadig skjeletter ut fra det politiske skapet til visepresidentkandidat Sarah Palin.

Sarah Palin under valgkamp i Johnstown, Pennsylvania
Foto: Keith Srakocic / AP

En tverrpolitisk granskingsgruppe offentliggjorde i dag at Palin misbrukte makten som guvernør da hun gav en politisjef i Alaska sparken - eller i det minste forsøkte på det.

Granskingsrapporten ble offentliggjort i natt norsk tid, og har allerede blitt døpt Troopergate.

"Trooper" etter politikonstabel og "gate" etter Watergate - bygningen med verdens mest berømte politiske innbrudd som felte president Richard Nixon.

Nett-TV: Watergate - verdens mest berømte innbrudd

Granskingen konkluderte med at Palin gjorde seg skyldig i brudd på de etiske reglene for offentlig ansatte i delstaten blant annet ved å la ektemannen bruke guvernørkontoret i forsøk på å presse delstsatsansatte til å gi politisjef Walter Monegan sparken - men at guvernøren formelt ikke har brutt noen lover.

Monegan nektet å sparke politikonstabel Michael Wooten, Palins svoger. Sarah Palin har i intervjuer sagt at Wooten truet hele famlien under det bitre skillsmisseoppgjøret fra ektemannen Todds søster.

Les: – Palin misbrukte makten sin

På spørsmål om anklagene fra granskingsgruppen er sanne og konklusjonen riktig, sa hun til en gruppe reportere under en nødvendig stopp ved en bensinstasjon i Altoona, Pennsylvania:

- Jeg er glad rapporten viser at det ikke var noe ulovlig eller uetisk i det å ville skifte ut politisjefen, sa Palin.

Hun hevdet at flere i granskingsgruppen er politiske motstandere, som har mislikt ting hun har gjennomført, men at prosessen nå er over.

- Og den konkluderer med at jeg ikke gjorde noe ulovlig, sa Palin.

En reporter trakk frem at konklusjonen likevel var at hun har misbrukt sin stilling som guvernør.

- Det var ikke misbruk av offentlig stilling i forsøket på å få konstabel Wooten sparket. Faktisk, konstabel Wooten er fortsatt ansatt i delstatspolitiet, og det er opp til politisjefen og departementet for offentlig sikkerhet å avgjøre hvem som er verdig til å bære politiskilt og våpen i Alaska. Hvis de mener Wooten er verdig til det, er det deres avgjørelse. Jeg dikterer ikke mine politisjefer til hvilke politikonstabler de skal ansette eller sparke.

- Og rapporten viser at det var ikke noe ulovlig eller uetisk ved mine handlinger, sa Palin.

Hun har tidligere stått fast ved at hun gav politisjef Walter Monegan fyken på grunn av udyktighet og budsjettuenigheter.

Video nsps_upload_2008_10_11_12_40_56_769.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Ødeleggende rapport for Palin.

Svekker rapporten Palin? Se svarene hos ulike eksperter.

Noen likere enn andre

Men det er ikke bare sparkede politisjefer som gir Palin bråk.

Amerikanske medier har startet å saumfare den politiske fortiden hennes - og mener å ha funnet en trend:

Hun foretrekker å bruke penger på initiativ og saker som hun liker. Samtidig kan hun være mot å støtte andre prosjekter - som ligner dem hun støtter.

Under valgkampen har Palin vært førstesanger i koret til John McCain og snakket strengt om penger som blir kastet bort av myndighetene.

Selv hevder hun at hun har satt ned foten mot bruken av ”nesten en halv milliard dollar i uvøren pengebruk” på Alaskas delstatsbudsjett.

En av standardbegrunnelsene på avslagene var at "dette er ingen statsoppgave".

Todd Palin

Også ektemannen Todd er trukket inn i saken.

Foto: Cheryl Senter / AP

Og hun er offentlig sterkt imot ”pork barrel spending”.

Uttrykket viser til politikeres hang til å bruke penger for å sikre seg fortsatt støtte hos sine velgere.

Men en gjennomgang det politiske nettstdet Politico.com har gjort, viser at Palin gjennom årene har brukt milliarder av skattebetalernes penger til saker hun selv har definert som verdige.

Noen av dem har hun hatt en politisk tilknytning til. Andre har vært personlige eller lokale.

  • Den evangeliske menigheten Palin er medlem av fikk 25.000 dollar.
  • 2 millioner dollar gikk til en akademisk konferanse som var ment å motbevise den vidt aksepterte ideen at klimaforandringene truer isbjørn.
  • Hockeymoren har også brukt 630.000 dollar på et kjøkken i en hockeyarena da hun var ordfører i hjembyen Wasilla.

- Alt hun foreslo var forsåvidt god øremerking av penger, sier Bob Weinstein, ordfører i Ketchikan, Alaska. Og en tilhenger av Barack Obama.

- Andres forslag var ikke like gode, sier Weinstein - som fikk svi da Palin i fjor tok tilbake støtten i saken om ”broen til ingensteds”. En bro som ville knyttet Ketchikan til flyplassen.

Palins har brukt broen som glansnummer og eksempel på hvordan myndighetene og de føderale politikerne i Washington misbruker skattebetalernes penger.

Men ordfører Weinstein påpeker at Palin ikke har tatt tilbake støtten til Knik Arm Crossing – en annen bro som også har fått kjælenavnet ”broen til ingensteds”.

Forskjellen er at denne broen reduserer pendlertiden til Palins venner og naboer i byen Wasilla, hvor hun var borgermester, og fylket Matanuska-Susitna byen hører til.

Holder løftene

En analyse som Politico har fått tak, i viser at Palin en rekke ganger la ned veto mot prosjekter i Sørøst-Alaska og i fylket Kenai – områder representert av politikere som oftest gikk til kamp mot Palin.

I 2007 kuttet Palin 40 sportsrelaterte bevilgninger fra delstatbudsjettet med begrunnelsen at det ikke er prioritert for myndighetene å tilby idrett.

Det ble kutt i alt fra småbevilgninger til større prosjekt.

Samtidig ga Palin penger til Wasillas hockeykompleks og flere andre prosjekter i hjemfylket Matanuska-Susitna.

Politiske ledere i Anchorage og i delstatshovedstaden Juneau klaget høylytt over at nødvendige prosjekter i byene ble oversett av guvernørkontoret.

- Jeg ble forbløffet over hvilke prosjekter det ble lagt ned veto mot i forhold til hvilke prosjekter som fikk støtte i Matanuska-Susitna og spesilet Wasilla, sier Bruce Botelho, ordfører i delstatshovedstaden Juneau.

Kutte, kutte, kutte

Blant republikanerne er det få ting som er verre enn at byråkratiet bruker penger, og Palin liker å vise at hun vil kutte i hvor mye penger den amerikanske administrasjonen bruker.

Likevel viser det seg at hun har gjort lite få å begrense pengebruken i det offentlige der hun selv har styrt.

Maria Comella, en talskvinne for Palin, sier pitbullen med leppestift har holdt løftet om å redusere pengebruken på sine egne og arbeide mot ineffektiv pengebruk ”ved å kutte mer enn 500 millioner dollar fra statens budsjett de siste to årene, legge ned veto mot pengemisbruk og bruke et åtte milliarder stort overskudd på en god måte, inkludert å legge til side milliarder av dollar i statens sparekonto.”

Hun har lagt ned veto mot prosjekter verdt 499 millioner dollar de to gangene hun har sittet med budsjettet på skrivebordet.

Men det som ikke nevnes, er at hun har brukt mer penger enn dem hun kritiserer. Både som ordfører og som guvernør har hun økt budsjettene; 55 prosent i Wasilla og 25 prosent i Alaska.

Hennes gjennomsnittsbudsjett i guvernørstolen har vært 264 millioner dollar dyrere enn hennes forgjenger Frank Murkowski. En mann hun beskrev som en ødeland da hun kjempet mot han i 2006.

NRKs spesialmagasin om USA-valget

SISTE NYTT

Siste nytt