NRK Meny
Normal

Pakistansk Facebook-kjendis kvalt av sin egen bror

Pakistan rystes over det som omtales som nok et såkalt æresdrap. Broren til Qandeel Baloch, omtalt som Pakistans svar på Kim Kardashian, skal ha vært opprørt over bildene og videoene hun delte på sosiale medier.

Æresdrap - Qandeel Baloch

FIKK TRUSLER: Qandeel Baloch hadde mange fans, men fikk også kritikk, hets og trusler.

Foto: STRINGER / Reuters

– Qandeel Baloch har blitt drept, hun ble kvalt av sin bror. Det tyder på at det var et æresdrap, sier Sultan Azam, politibetjent i Multan i provinsen Punjab, til AFP.

26 år gamle Qandeel Baloch skal ha blitt drept etter en krangel med broren fredag kveld. Hun var en kjent personlighet i sosiale medier i Pakistan, og broren skal ha vært opprørt over bildene og videoene hun delte. Han er ikke pågrepet, og er ifølge politiet på rømmen.

Balcoh var i Multan for å besøke foreldrene sine, og feiret id sammen med familien. Foreldrene sier liket hennes ikke ble oppdaget før lørdag morgen. De har blitt pågrepet, skriver Express Tribune.

Pakistans Kim Kardashian

Baloch, som egentlig heter Fouzia Azeem, har blitt kalt Pakistans svar på Kim Kardashian, skriver BBC. Hun ble kjent gjennom å legge ut videoer, bilder og kommentarer på Facebook, Instagram og Twitter, som mange i Pakistan så på som kontroversielle og dristige. I en av hennes mest kjente videoer lovet hun å strippe hvis Pakistan slo India i cricket. Hun var også modell og hadde nylig gitt ut en sang.

Laster Twitter-innhold

Baloch hadde mange fans, og ble omtalt som et liberalt ikon som tøyet grenser. Hun brukte også kjendisstatusen til å snakke om kvinners rolle i samfunnet, og sa hun ville forandre den «typiske Pakistanske ortodokse måten å tenke på».

– Ingenting er bra i dette samfunnet. Dette patriarkalske samfunnet er dårlig, sa hun i et av hennes siste intervju.

Trusler

PAKISTAN-HONOURKILLINGS/

«ÆRESDRAP»: Det tyder på at det var et æresdrap, sier politiet.

Foto: STRINGER / Reuters

Men Baloch fikk også mye kritikk, hets og trusler; angivelig også fra sin egen familie. Express Tribune siterer familiekilder som sier at brødrene hennes ba henne slutte å være modell. Broren som drepte henne skal også ha truet henne.

I juni la hun ut en video med den Islamske lærde Mufti Abdul Qavi. Baloch sa hun fikk dødstrusler etter stuntet. Hun dro fra Punjab til Karachi fordi hun fryktet for sikkerheten sin. For bare tre uker siden skrev hun til blant annet innenriksministeren, og ba om sikkerhetstiltak, men fikk ikke svar.

– Jeg vet at jeg ikke vil få beskyttelse her eller føle meg sikker her, så jeg har bestemt meg for å flytte utenlands etter id, uttalte hun til Express Tribune.

Organisasjonen Pakistan Human Rights Commission anslår at over 3000 kvinner ble offer for såkalte æresdrap mellom 2008 og 2014, skriver The Guardian.

Manger pakistanere har i dag uttrykt sin avsky over drapet på Qandeel Baloch i sosiale medier. Andre har kalt det «gode nyheter» og delt støtteerklæringer til drapsmannen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt