Hopp til innhold

Zeenat (18) ble brent i hjel av moren fordi hun giftet seg med «feil» mann

Zeenat Rafiq trosset foreldrene og giftet seg med mannen hun elsket. Hun ble det tredje offeret for æresdrap i Pakistan denne måneden.

Zeenat Rafiq trosset foreldrene og giftet seg med mannen hun elsket. Hun ble det tredje offeret for æresdrap i Pakistan denne måneden.

BRENT LEVENDE: Zeenat Rafiq rakk bare å bli 18 år gammel. Denne uken ble hun drept av moren fordi hun giftet seg med feil mann. Drapet på Zenaat er det tredje æresdrapet i Pakistan denne måneden.

Hun elsket mannen sin, men fikk ikke lov å gifte seg med ham.

Familien mente at Zeenats ekteskap skulle arrangeres av dem. Men den pakistanske jenta trosset familiens forbud og giftet seg med kjæresten Hassan.

Nå er 18 år gamle Zeenat drept.

Politiet i den pakistanske byen Lahore har arrestert Zeenats mor, som er tiltalt for å ha brent i hjel sin egen datter, skriver BBC.

Dynket i bensin og påtent

Det er bare en uke siden en pakstansk kvinne måtte bøte med livet grunnet sine selvstendige livsvalg.

Æresdrapene er fortsatt utbredt i Pakistan. I fjor ble nærmere 1100 kvinner utsatt for æresdrap av sine slektninger, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Commission (HRCP). Det antas at mørketallene er store.

Hassan Khan mistet sin kone i et æresdrap i Pakistan

MISTET KONA: Hassan Khan er i sorg etter at han brått mistet kona Zenaat denne uken. Her holder han frem mobilen sin som viser et bilde av 18-åringen.

Foto: K.M. Chaudary / Ap

Forrige uke ble læreren Maria Sadaqat tent på i byen Muree utenfor Islamabad, fordi hun nektet å inngå ekteskap med en mann familien ønsket at hun skulle gifte seg med.

Maria døde senere av skadene.

Drapet på Zenaat (18) er det tredje æresdrapet i Pakistan denne måneden.

Moren skal ha lokket Zenaat tilbake fra svigerfamilien der hun oppholdt seg. Deretter skal hun ha mishandlet datteren.

Politiet sier Zeenats kropp viser tegn til at hun ble torturert. Senere ble hun dynket i bensin og påtent levende.

Naziran Bibi ble utsatt for syreangrep

SYREOFFER: Flere pakistanske kvinner utsettes for syreangrep, vold og æresdrap. Naziran Bibi (21) er ødelagt for livet etter at hun ble angrepet med syre av sin tidligere ektemann. Her står hun sammen med døtrene Alishba og Haseena.

Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP

Frigjøring fører til flere drap

Pakistanske kvinners økte rettigheter og tilgang til utdannelse og jobb har gjort vondt verre på hjemmefronten.

Familiene vil kontrollere kvinnens ekteskap, ved å bestemme hvem hun skal gifte seg med og når det skal skje.

– Når kvinnene blir mer frigjorte, ved at de insisterer på å studere eller velge seg en jobb, setter familien en brems. Samfunnet vil fortsatt ikke tillate at kvinner bestemmer over egne liv, sier Najam U Din i den pakistanske menneskerettighetsorganisasjonen HRCP.

Også syreangrep er noe mange pakistanske kvinner utsettes for. Stiftelsen for syreofre, Acid Survivors Foundation, har kartlagt at minst 700 pakistanske kvinner har blitt utsatt for syreangrep de siste fem årene.

Protest mot kvinnevold i Pakistan

PROTESTER: Demonstranter i Lahore gikk denne uken i protesttog mot de mange æresdrapene kvinnene i landet utsettes for. I takt med økte rettigheter i det offentlige opplever kvinnene en mer kontrollerende og konservativ inngripen fra familien privat.

Foto: K.M. Chaudary / Ap

Religiøse ledere tillater vold mot kvinner

Punjab-provinsen vedtok i februar en lov som kriminaliserer alle former for vold mot kvinner. Det er en historisk bestemmelse.

Men konservative normer og religiøse ritualer er fremdeles solide utfordrere til nye juridiske retningslinjer.

Mer enn 30 religiøse grupper protesterte mot loven da den ble innført i februar. Som «kompensasjon» fikk de religiøse lederene lansert en ny lov, som tillater menn å slå konene sine med mindre slag.

SISTE NYTT

Siste nytt