Hopp til innhold

Fortvilte pakistanere tyr til eksorsisme

Da den pakistanske jenta Sania ikke ville slutte å skrike og slå, bestemte familien seg for å drive ut de onde demonene for godt. I likhet med Sania, tyr stadig flere pakistanere til eksorsisme for å bli kvitt problemene sine.

Eksorsisme i Pakistan

Mange pakistanere benytter seg av eksorsister som opererer innenfor den mystiske, islamske tradisjonen sufismen, for å kvitte seg med problemer.

Foto: Rebecca Conway / Reuters

Sania Haneef skriker fremdeles. Den pakistanske jenta står og slår hodet sitt mot veggen ved den sufistiske helgengrava i byen Karachi.

Sanias familie er overbevist om at hun er besatt av demoner, og etter å ha vært til flere leger med problemene, har de nå sendt henne til ei helgengrav for å drive ut de onde kreftene.

– Sania har vært besatt siden hun var seks år, forteller broren Mohammed til nyhetsbyrået Reuters. Han beskriver hvordan en ond ånd, også kalt Jinn, snakker til henne med en mannsstemme.

– Helgenen har fanget ånden. Sania vil bli kurert snart. Ingen av oss forlater henne før det skjer, forteller han.

Sufisme er en mystisk gren innenfor islam som blir sett på som mer liberal i sin filosofi enn den delen av islam vi vanligvis hører om. I motsetning til muslimer innenfor det politisk-ideologiske islam, tror sufistene på sekularisme og universalisme.

Sufismen er særlig utbredt i Sindh-provinsen, der Pakistans største by Karachi ligger.

Søker til helgener for å bli fri

I vesten assosierer vi ofte Pakistan med Taliban, som tvinger kvinner til å dekke seg til fra topp til tå, og som lærer opp selvmordsbombere til å sprenge seg selv i lufta. Men islam i Pakistan er mye mer enn Taliban og terrorisme.

I likhet med Sania, søker stadig flere pakistanere til sufistenes helgengraver for å kvitte seg med problemer, ifølge Reuters.

Det pakistanske folket sliter med fattigdom, kriminalitet og vold. Mange tror at lidelsen er forårsaka av onde makter og at det kun er sufistiske helgener som kan hjelpe.

Samtidig er det få som har råd til behandling innenfor helsevesenet, mange tyr derfor til sufistenes framgangsmåter.

Eksorsisme i Pakistan

En mann sitter ved den sufistiske helgengrava Abdullah Shah Ashabi i Pakistans Sindh-provins i november. I likhet med mange andre pakistanere, tror han kroppen er besatt av onde demoner.

Foto: Rebecca Conway / Reuters

Risikoreligion

Men sufismen er en risikabel trosretning i Pakistan. Militante, blant annet Taliban-bevegelsen, har gjennom mange år bomba sufistiske helgengraver, som de betrakter som kjettersk.

Dette skjedde blant annet under en årlig feiring tidligere i år, da en av talibans selvmordsbombere drepte 41 mennesker ved en helgengrav i den pakistanske byen Dera Ghazi Khan.

Til tross for faren for nye angrep og den store motstanden fra både sunni- og sjiamuslimske grupper, fortsetter folk å komme til helgengravene. Det som driver dem er trolig frykten for onde demoner og en mulig løsning på de mange utfordringene og problemene livet byr på.

Selverklærte eksorsister

Det er selverklærte eksorsister som utfører prosessene med å drive ut djevelen. De hevder å ha fått spesielle evner av gud, som gjør dem i stand til å hjelpe folk med deres problemer – det kan være alt fra utfordringer på hjemmebane, til barnløshet og impotens. Noen ber til og med om hjelp til å finne kjærligheten.

Syed Aliuddin er en av eksorsistene Reuters har snakka med. Ikledd silkekappe med et hvitt tau rundt, holder han rundt en grønn stein, som han hevder er en smaragd, mens han hører på folks problemer.

En av klientene hans hevder at kona er utro. I et innøvd ritual skriver Aliuddin ned bønner på små strimer av papir og løser dem opp i vann. Klienten drikker deretter vannet, i god tro om at problemet hans vil løse seg innen ti minutter.

Ifølge Aliuddin kan han bekjempe 18.000 forskjellige typer onde makter. Og selv om sufisme er en gammel tradisjon som har røtter helt tilbake til 800-tallet, holder han tritt med den teknologiske utviklinga. Han driver en egen hjemmeside, og hjelper klienter gjennom både e-post og mobiltelefon.

Eksorsisme i Pakistan

Muhammed Rehan sitter lenket til en vegg utenfor helgengrava. Han ble tatt med dit slik at han kunne være nærere de gode åndene.

Foto: Rebecca Conway / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

Disse videoen fra Twitter skal vise stormingen av Hamilton Hall

Gaza-demonstrasjon i USA: Har barrikadert administrasjonsbygg på Columbia

New York-universiteta Cornell og Columbia har byrja å straffe studentane sine for teltleirane ved campus. På det siste svarte studentane med barrikadar.