Hopp til innhold

Øystriden mellom Kina og Japan blusser opp igjen

Ikke før hadde de to asiatiske stormaktene roet seg etter forrige øykrangel før nye trusler om hagler over Øst-Kinahavet.

Kinesiske marinefartøy med de omstridte øyene Senkaku i bakgrunnen

I dag gikk kinesiske marinefartøy inn i japansk farvann i nærhetene av de omstridte øyene (i bakgrunnen) i Øst-Kinahavet.

Foto: KYODO / Reuters

Denne gangen startet kranglingen da en gruppe japanske nasjonalister og journalister reiste til øya som japanerne kaller Senkaku og kineserne Diaoyu. En øygruppe de to landene, og Taiwan, i en årrekke har ment tilhører dem.

– Den mest alvorlige hendelsen

Som et svar gikk åtte kinesiske statsfartøy inn i japansk farvann i dag, ifølge japanske myndigheter.

Den japanske statsministeren Shinzo Abe retter dermed nok en gang en advarende pekefinger mot Kina.

– Vi vil avvise ethvert forsøk på å gå inn i vårt sjøområde eller på land, sa han.

– Det vil være naturlig for oss å utvise dem med makt hvis kineserne skulle gå i land, tilføyde han.

En gruppe japanske nasjonalister blir advart av japansk kystvakt

En gruppe japanske ultranasjonalister blir her advart av den japanske kystvakten om å gå for nær de omstridte øyene.

Foto: Ap

Japans regjeringstalsmannen Yoshihide Suga går enda lenger og kaller dette for den mest omfattende grensekrenkelsen siden den japanske staten kjøpte øyene fra en privat eier i fjor.

– Vi har levert en skarp protest mot Kina både i Beijing og Tokyo, sa Suga.

Når det gjelder de ni skipene med japanske nasjonalister så har japanske kystvakten også beordret dem til å fjerne seg fra det omstridt farvann.

Frykt for krig

Øystriden blusset kraftig opp etter at den japanske staten kjøpte dem av den private eieren i fjor høst.

Til tider har det vært frykt for regelrett krig om øyene, som ligger i et område med rike fiskeressurser og trolig også store olje- og gassforekomster. I Kina førte kjøpet til antijapanske opptøyer og kraftig redusert salg av japanske biler.

I januar tok de to landene selv også skritt for å redusere spenningen. Japans statsminister Shinzo Abe sendte en utsending til Beijing med et brev der han ber om at forholdet mellom de to landene forbedres. Den kinesiske partisjefen, Xi Jinping, svarte at han er interessert i å utvikle de bilaterale båndene.

Nå skal FNs Kontinentalsokkelkommisjon, etter ønske fra Kina, komme med en faglig vurdering av om øyene er en naturlig forlengelse av Kinas landterritorium eller ikke, men uenighet må likevel løses av statene selv. Det har ikke kommisjonen myndighet til.

Øyene har vært under japansk kontroll siden 1895. De ble en del av USAs militære okkupasjonssone etter krigen og returnert til Japan i 1972.

Kina mener at øyene har vært en opplagt del av kinesisk territorium i uminnelige tider, men det var først en tid etter at USA leverte dem tilbake til Japan, at Kina og Taiwan fremmet krav på dem. Da var det klart at det kunne være store mineralressurser i havet rundt øyene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


SISTE NYTT

Siste nytt