Skjøt med vannkanoner mot hverandre ved omstridte øyer

Et japansk kystvaktskip og en fiskebåt med taiwanske aktivister havnet i en vannkrig, da japanerne forsøkte å hindre aktivistene fra å komme frem til de omstridte øyene i Østkina-havet.

Et japansk kystvaktskip og en fiskebåt med taiwanske aktivister havnet i en vannkrig, da japanerne forsøkte å hindre aktivistene fra å komme frem til de omstridte øyene i Østkina-havet.

VIDEO: Japan og Taiwan i vannkrig ved omstridte øyer

Torsdag måtte en fiskebåt med fire taiwanske aktivister og tre mannskap ombord, gi opp planene om å gå i land på en øy i Østkina-havet, etter at de ble blokkert av et japansk kystvaktskip.

– Vi skjøt vannkanoner mot hverandre, sier talsmann for den taiwanske kystvakten Shih Yi-che til AFP.

Aktivistene ville gå i land på en av øyene for å plassere en statue av en sjøgudinne som skulle beskytte taiwanske fiskere i området, skriver AFP.

– De hadde også tenkt å markere territoriet som deres eget, i protest mot japansk kontroll over området, sier Hsieh Mang-lin, lederen for Chinese Association for Protecting the Diaoyutais (Diaoyu Islands)

Den japanske kystvakten bekrefter at det var en hendelse mellom et av deres kystvaktskip og den taiwanske båten.

– Vår patrulje forsøkte å hindre båten fra å komme inn på vårt territorium ved å blokkere veien fysisk og skyte ut vann. Fartøyet forlot vårt område og seilet vekk fra Senkaku, skriver kystvakten i en pressemelding.

Krigsfrykt

Japan og Kina har allerede et anspent forhold på grunn av den langvarige krangel om øygruppen. Striden ble ytterligere trappet opp etter meldingene om at Japan skal ha kjøpt tre av øyene fra en privatperson.

Og temperaturen steg da kinesiskvennlige aktivister gikk i land på den omstridte øygruppen. De ble arrestert av de japanske myndighetene og deportert.

Få dager senere kom nasjonalister fra Japan til øyene og heiste det japanske flagget i en demonstrasjon som ble skarpt fordømt i kinesiske medier.

Anspent forhold

Den omstridt øygruppen som Japan kaller Senkaku og Kina Diaoyu, ligger i et område som er rik på mineraler. Området er rikt på fiskeressurser og har trolig også store oljeforekomster.

De små øyene nordøst for Taiwan er under japansk kontroll, men både Kina og Taiwan gjør krav på dem.

Kina og Taiwan hevder øyene er en del av områdene Kina avsto til Japan etter den japanskkinesiske krigen i 1895, og derfor skulle vært tilbakeført til Kina som en del av fredsslutningen etter 2. verdenskrig.

Japansk kystvaktskip

Bilde fra den japanske kystvakten som viser et japansk kystvaktskip som bruker vannkanon mot japanske fiskebåter rundt 32 kilometer fra de omstridte øyene i Østkina-havet torsdag 24. januar.

Foto: Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt