French's advokat: – Overraskende at han må inn til nye avhør

Joshua French synes det er belastende at han nå må forklare seg på nytt om Tjostolv Molands død. – Han er overrasket over å bli kalt inn til nytt avhør, sier advokat Marius Graasvold.

Joshua French

Joshua French er kalt inn til nye avhør om Tjostolv Molands død.

Foto: Thomassen, Christian / NTB scanpix

Advokat Hans Marius Graasvold

Advokat Hans Marius Graasvold bistår dødsdømte Joshua French i Kongo

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det var Dagbladet som først meldte at Joshua French må stille til nye avhør hos kongolesisk politi, som hevder å ha nye opplysninger i saken om Tjostolv Molands død.

Advokat Hans Marius Graasvold, som bistår den dødsdømte nordmannen, sier at French er overrasket over å bli kalt inn på nytt.

– Han har ikke annet å tilføye enn det han sa sist. Han er helt beredt til å forklare seg, men denne belastningen her skulle han gjerne vært foruten, sier Graasvold til NRK.

Foreløpig vil advokaten ikke kommentere hva de nye opplysningene går ut på.

– Utfordringen nå som ellers, er at det verserer mye rykter. Det er alltid ikke like lett å få bekreftet hva som er holdningen i Kongo, så vi velger nå å forholde oss til de spørsmålene som kommer i samtalen med French, sier han.

– Overraskende

Ifølge Dagbladet er det funnet stoffer i blodet til Moland som gjør at den kongolesiske påtalemakten er usikre på konklusjonen.

Kongolesisk politi har tidligere konkludert med at Tjostolv Moland tok sitt eget liv på fengselscellen 18. august i år.

Dødsfallet ble også etterforsket av Kripos, som konkluderte med at Moland ikke ble utsatt for noe kriminelt.

– Vi forholder oss til Kripos sin helt klare konklusjon, som de også delte med kongoleserne etter etterforskningen. Etter at de siste avhørene var ferdige ga kongoleserne sin tilslutning til denne konklusjonen, så det er overraskende at de nå vil ha nye samtaler, sier Graasvold.

French har etter tilrådning fra Graasvold gitt beskjed om at han ikke stiller til avhør uten at en advokat er til stede.

De jobber nå med å skaffe en lokal advokat som kan delta, før avhøret kan finne sted. Trolig vil det bli gjennomført i løpet av uka.

– Foreløpig

Overfor Dagbladet hevder generalmajor Tim Mukuntu ved den militære påtalemakten i Kinshasa at deres tidligere konklusjon var foreløpig.

– Det var den foreløpige rapporten som gjorde at vi trakk en foreløpig konklusjon. Nå har den endelige rapporten kommet og der er det opplysninger som gjør at vi på nytt må snakke med French, sier Mukuntu.

Han utelukker ikke at French kan bli siktet for drap.

– Det kan også tenkes at vi ikke endrer statusen til French. Alt avhenger av hvordan han svarer på de spørsmålene som nå reiser seg etter at vi har fått den endelige obduksjonsrapporten fra universitetet i Kinshasa, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt