Diskuterte Kongo-saken med president Kabila

– Et godt og nyttig møte, sier statsminister Jens Stoltenberg om samtalene med Kongos president Joseph Kabila om en eventuell benådning av Joshua French.

Eide og Stoltenberg møter Kabila

Utenriksminister Espen Barth Eide og statsminister Jens Stoltenberg møtte Kongos president Joseph Kabila i forbindelse med FNs generalforsamling i New York.

Foto: Statsministerens kontor

Joseph Kabila valg Kongo

Kongos president Joseph Kabila møtte Jens Stoltenberg for første gang for å diskutere Kongo-saken.

Foto: GWENN DUBOURTHOUMIEU / Afp

– Det var et godt og nyttig møte, og det er godt for oss å få framført den humanitære situasjonen til Joshua French direkte overfor Kongos president. Mitt inntrykk var at han lyttet, og at de forstår våre argumenter, sier Stoltenberg.

Statsministeren kan likevel ikke love at saken får en løsning med det første.

– Kabila gjentok også det som er Kongos utgangspunkt: Det handler om en alvorlig forbrytelse. Og det handler om at Kongo er opptatt av at den må håndteres på en måte som gjør at man ikke skaper et inntrykk av at man tar lett på denne typen forbrytelser, sier Stoltenberg.

– Vanskelige soningsforhold

Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide møtte Kabila i New York i forbindelse med FNs generalforsamling.

Det er det første møtet Stoltenberg har fått i stand med den kongolesiske presidenten.

På forhånd hadde Stoltenberg varslet at han vil opprettholde sitt ønske om benådning eller soningsoverføring av French overfor president Kabila.

– Det er veldig vanskelige soningsforhold og vi er åpne for ulike typer løsninger. Men de handler om at han ikke lenger skal sone i Kongo under vanskelige forhold. I tillegg mener vi at det er et poeng at hans cellekamerat mistet livet under tragiske omstendigheter, og at det forsterker behovet for at det skjer noe, sier Stoltenberg.

Ubesvarte henvendelser

Stoltenberg og UD har tidligere sendt flere brev til Kabila og kongolesiske myndigheter om saken, men har beklaget seg over manglende svar tilbake.

Stoltenberg understreker at dialogen fortsetter på flere plan.

– Dette handler om dialog, og det er en dialog som har pågått over lang tid, over flere år. Selv snakket jeg med Kongos statsminister for få uker siden. Nå snakket vi med Kongos president, og det handler om å få en løsning i respekt for at det også handler om alvorlige kriminelle handlinger, sier Stoltenberg.

Dødsdømte Joshua French sitter fortsatt fengslet i Kongos hovedstad Kinshasa, litt over en måned etter at hans meddømte kamerat Tjostolv Moland døde i fengselet.

De to nordmennene ble først fenglset i 2009. De ble i tre rettsinstanser dømt til døden for spionasje og drap, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.

Jens Stoltenberg sier han hadde et godt og nyttig møte med Kongos president i New York.

Stoltenberg: Nyttig møte med Kongos president

SISTE NYTT

Siste nytt